Sanatta RFID kullanımı LLLinked projesi ile dikkat çekti. LLLinked projesi, Metalcraft’ın büyüyen bir sanat eserinin karelerine eklenen HF RFID etiketlerinden yararlanmaktadır. Böylece sahipler orijinalliği onaylayabilir ve arkadaşlıkları güçlendirmek için potansiyel olarak bir uygulamaya bağlanabilir.

Anna Clark’ın  sanat eserinin demonte parçalarını parçaların sahipleritbirbirine bağlayan küresel bir projesinde sanatın kimliğinin doğrulanmasına yardımcı oluyor. Proje, sanatı sosyal refah ve toplulukla birleştiriyor. Her bir parçayı benzersiz bir şekilde tanımlamak için HF RFID ve QR kodlu etiketlerinden yararlanmaktadır. Yapımı yıllar süren LLLinked sanat projesi, bağlantılar oluşturmak ve sosyal medyadan yönlendirilen izolasyonu azaltmakla ilgilidir. Bu projenin merkezinde, Clark’ın çalışması, ızgaralı parçalara bölünmüş tek bir sürekli mürekkep çiziminden oluşmuştur.

Clark, sosyal medyanın insanların nasıl etkileşime girdiğini şekillendirmeye yardımcı olduğunu, ancak hepsinin iyi olmadığını açıklıyor. “Bunun bizi daha sosyal yaptığını düşünmüyorum” diyor. Bu bizi anti sosyal yapıyor.” Clark’a göre, çoğu insan fiziksel insan etkileşimlerine daha az zaman harcadıkça, dijital olarak etkileşime daha fazla zaman geçiyor. Sanatın bu süreci nasıl tersine çevireceğini ve farklı coğrafyalarda insanları bir araya nasıl getireceğini düşünüyor. Sanat eserlerine sahip olanların sadece şimdi değil, gelecekte de yeni bağlantılar kurmasını umuyor.

Clark, 18 Mayıs 2077’de yüzüncü doğum günü için bir etkinlik tarihi belirledi. Sanat eserleri sahiplerinin, bağlantılarını kutlamak ve gelecek nesillere devam edecek dostluklar yaratmak için etkinliğe katılmasını umuyor. RFID’nin bu projedeki rolü kimlik doğrulamadır. Clark’ın basılı çalışmalarının her biri, verileri 13.56 MHz (ISO 15693 standardı ile uyumlu) aracılığıyla NFC özellikli akıllı telefonlara ileten bir Metalcraft Yakın Alan İletişimi (NFC) etiketi ile birlikte gelir. Gelecekte, HF RFID etiketlerinin her bir mürekkep çizimini kaydetmesini ve bir sahiplik profili oluşturmasını bekliyor.

İnsanları Bir Araya Çekmek İçin Yapboz Oluşturmak

Sanat Clark’ın DNA’sında var, diyor. Çocukluğunda karalamaya ve eskiz yapmaya başladı. Tek bir kağıt parçasının yaratıcılığını sınırlamak için yeterli olmadığını gördü. Lowa Üniversitesi’nde yüksek lisans programına devam ederken, kağıdın kenarının neden olduğu kopuş yüzünden hüsrana uğradı. Bu onu kağıt parçaları ekleme, sürekli genişleyen çizimini karelere bölme ve ayrıldıktan sonra birleştirilebilecek bir tür yapboz oluşturma fikrine götürdü.

Başlangıçta Clark, çalışmalarını her biri daha sonra bir düzine 6’ya 6 inç karelik bir ızgaraya kesilen 24’e 18 inçlik kağıtlara çiziyor. Her sayfa numaralandırılmıştır ve çizimi ilk sayfa etrafında saat yönünde bir düzende hareket ettikçe taşıyan ek sayfalara bağlanmıştır. Ayrıca her kare benzersiz bir şekilde etiketlenmiştir. Daha sonra sınırlı sayıda parça basar. Sadece grafik tasarım çalışmalarından kalan boş zamanlarında projeyi yürüten Clark, şimdiye kadar 25 sayfa çizdi. Sanatçı, bir numaralı sayfanın baskılarını oluşturmuştur. Bunu kişisel olarak imzalamış ve benzersiz olarak etiketli olan baskılar satılıktır.

Alıcılar sanat baskılarını doğrudan LLLinked web sitesinden her biri 100 ABD Doları karşılığında satın alabilirler. Baskılarını aldıklarında, bir seçeneğe sahipler: sanatın kendi iyiliği için tadını çıkarmak ve bir duvarda sergilemek ya da bir sahip profili oluşturmak için web sitesini ziyaret etmek. İkincisini tercih edenler, kendilerini rahat hissettikleri kadar bilgi sağlar. Ardından projeye katılan diğer sanat sahipleriyle bağlantı kurabilirler.

Alıcılar, RFID etiketini kullanmak için telefonlarının NFC işlevini açar ve arkadaki etiketin yanına dokunarak satın aldıkları sanat eserinin orijinal olduğunu doğrulayan kimlik numarasını görmelerini sağlar. Aynı işlem QR kodu ile de gerçekleşir.

Zamansız bir RFID Etiketi Seçme

Metalcraft, Clark’ın çalışmalarını bastığı özel arşiv kağıdına yapıştırılabilecek, sararmaya veya eskimeye karşı dayanıklı bir etiket belirlemek için Clark’la çalıştı. Böylece sanatın on yıllar hatta yüzyıllar boyunca sürmesi beklenebilirdi. Metalcraft’ın RFID iş geliştirme direktörüne göre etiket, asitsiz bir arşiv yapıştırıcısı kullanılarak resmin arkasına yapıştırılıyor. Bu etikette kodlanmış benzersiz kimlik numarası, baskının seri numarasına bağlanmaktadır.

Metalcraft, sanat eserinin estetiğine uygun ve 2 inç kareyi aşmayan bir etiket özelleştirdi. Şirket, yapışkanı, sanat eseri için aşındırıcı olmamakla birlikte yaşlanma sürecine dayanabilmesi için özelleştirdi. RFID’nin uzun ömürlülüğü ile ilgili olarak Black, RFID’nin on yıllarca aktif kullanımı olduğunu tahmin ediyor. 

RFID ve Uygulama Tabanlı Bağlantılar Ekleme

Kimlik doğrulama ilk kullanımıdır ancak RFID etiketleriyle gelecekte profil bilgilerini girebilecekleri kayıt sitesine doğrudan bağlanabilir. Bu daha sonra sanat eserlerine bağlanır. Ayrıca kullanıcılara görsel içerik sağlayabilir. Black, “projeyi yaparken düşündüğüm şey kullanıcının sanat eserinin resmini görmek için görüntüleyebileceği sayfaya bağlanabilmesiydi.”

Örneğin, özel bir uygulamada bir sistemi seçenler, başka bir katılımcı sanat sahibinin yakınına geldilerse Bluetooth veya coğrafi konum aracılığıyla otomatik tespit edilebilir. Clark, projenin devam eden bir sanat eseri yaratma ve sökme, ardından ortaya çıkan parçaları benzersiz bir şekilde belirleme sürecinin patentini alıyor. Bu bulmaca benzeri çalışmayı “el yapımı sosyal medya” diye açıklıyor. Amaç, sanat eserinin tamamını bir araya getirmek değil. Amaç sadece sosyal etkileşim için katalizör olmak ve insanların bir araya geldiğinde neyin yaratıldığını görmesini sağlamak. 

Black, “Teknoloji yenilikçisi olmaktan ve sorunların çözülmesine yardımcı olmaktan gurur duyduk” diyor. Aynı zaman da “bu her zaman arkasındaki hacme veya dolar miktarına bağlı değil.’’

Clark, proje dikkat çekerse, sanat sahibi topluluğa daha fazla üyenin katılacağını söylüyor. “Bunun ne kadar büyüyeceğini bilmiyorum çünkü bu, işini ne kadar daha genişletmeye devam edebileceğine bağlı. “Altın yıllarımı yaşarsam, çizmeye devam edebilirsem, oldukça büyük olacak. Sayılar yüz binlerce olmasa da onlarca olacak” diyor

Sanatta RFID kullanımı örnekleri çok daha fazla arttırabiliriz. RFID teknolojisinin çok insan tarafından bilinmemesi sanatta RFID kullanımı seviyesinin az olmasının ana nedenidir diyebiliriz.

RFID hakkında daha fazla bilgi almak için rfıdmarket.com.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: https://www.rfidjournal.com/rfid-authenticates-art-in-social-connection-project