Güvenlik teknolojisi şirketi ControlTek , kayıp önleme için mağazalara elektronik eşya gözetimi (EAS) sağlayan RFID ve lidar tabanlı bir çözüm yayınladı. Firmanın InFlight RFID olarak bilinen EAS sistemi, perakendeciler için CT360 çözüm serisindeki en son sürümdür. Sistem, yerleşik bir Nordic ID UHF RFID okuyucunun yanı sıra uçuş süresi (ToF) ışık algılamasını ve bir lidar ünitesi aracılığıyla menzilini kullanır.

InFlight RFID sistemi, ürünleri korumak ve hırsızlığı önlemek veya tespit etmek için giyim ve spor ürünleri perakendecileri tarafından küresel olarak benimsenmektedir. Teknoloji, otonom araçlarda ve bir ABD savunma ajansı tarafından da kullanılıyor. Çözüm, envanter sayımı için RFID veya diğer Nesnelerin İnterneti (IoT) el okuyucuları kullanan işletmeler için bir ağ geçidi cihazı olarak kullanılabilmesi için Bluetooth Düşük Enerji (BLE) ve Wi-Fi bağlantısını içerir.

Merkezi Bridgewater, NJ’de bulunan ControlTek, bankacılık, perakende ve diğer sektörler için güvenlik çözümleri üretmektedir. Perakende çözümleri, EAS sistemlerini ve varlık koruma teknolojilerini içerir. Şirketin ControlSpan RFID yazılımı ve RFID okuyucuları, Jockey International tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıma sunuluyor. Geçen yıl boyunca şirket, ToF işlevselliği ile birlikte RFID’yi benzer kullanan InFlight RFID çözümünü geliştirdi.

Mağazadan Nelerin Çıktığını Belirleme

ControlTek’in baş strateji sorumlusu ve bilgi güvenliği sorumlusu Tom Meehan, “Dokuz elemanlı anten dizisi ve 28 yazılım ışını ile InFlight RFID, mümkün olan en yüksek performans için piyasadaki en gelişmiş RFID dizisini sunuyor” diyor. Bu yeni nesil RFID tabanlı EAS okuyucu, nesnelerin hareket ettiği hızı ve yönü tespit etmek için lidar ToF sensörlerini kullanıyor ve belirli bir RFID etiketi okumasıyla bağlantılı yüksek doğrulukta konum izleme verileri sağlıyor. Bu bilgiler daha sonra hırsızlık tespiti, varlık takibi ve gerçek zamanlı envanter yönetimi için kullanılmaktadır.

EAS olarak RFID, perakendecilere temel kayıp önlemeden daha fazlasını sağlar. Rubin Press, InFlight RFID’nin son teknolojisi, perakendecilere mağazadan hangi ürünün ayrıldığını söyler. Böylece perakendeciler malları yenileyebileceğini söyledi. Geleneksel olarak, EAS teknolojisi, mağazaları temel bir alarm mekanizmasıyla korumuştur. Alışveriş yapanlar, genellikle bir mağaza çıkışının her iki tarafına yerleştirilen EAS kaidelerine aşinadır. Bir EAS sabit etiketi, bir alarmı tetikleyen elektromanyetik bir aktarıma yanıt verir.

Meehan, EAS’nin etkili olduğunu ancak akıllı olmadığını söylüyor. Bu tür sistemler, etiketli bir öğe bir kapıdan geçerse çalışanları veya yönetimi uyarmaktadır. Ancak RFID, geleneksel bir EAS sisteminin yapamayacağı önemli bir bilgi parçası sağlar. Yani, kaldırılan ürünün benzersiz kimlik numarası. Bu nedenle ve RFID etiketleri, envanter yönetimi amacıyla giyim ürünlerine daha yaygın olarak iliştirildiğinden, mağazalar hem EAS verileri hem de alarm sağlayabilecek RFID sistemleri arıyorlar.

Bununla birlikte, RFID sistemlerinin kullanımının karşı karşıya olduğu bazı zorluklar vardır. Birincisi, UHF RFID etiketleri yaklaşık 15 metre (49 fit) mesafeden okumaktadır. Bu nedenle okuyucuların, yakınlarda bulunan ancak bir kapıdan geçmeyen etiketli öğelerden başıboş okumalar almadıklarından emin olmak için hassas bir şekilde ayarlanması gerekir.

RFID

Yön ve Hızı Algılamak için Uçuş Süresi

InFlight RFID sistemi, bir etiketin gerçekten kapıdan geçip geçmediği, bunu yaptığı yön ve hız ve o alanda bir kişi olup olmadığı dahil olmak üzere çok kesin veriler sağlamayı amaçlamaktadır. Bunu başarmak için teknoloji, bir UHF RFID okuyucu ve lidar tabanlı ToF sensörünün kombinasyonunu kullanır. Tepe ünitesi, tipik mağaza tavanına monte edildiğinde 13 ila 15 fitlik bir kapsama alanı barındırır. Ayrıca tamamen gizlenecek şekilde tavan döşemelerinin arkasına da monte edilmektedir. Işın yönlendirme dizisinin parçası olarak 28 kontrollü anten ışınına sahip dokuz elemanlı anten dizisini içerir.

Press, birden fazla örtüşen ışın nedeniyle yüksek hassasiyet ve okuma doğruluğunun, çeşitli etiket form faktörlerinin kullanılmasına izin vererek varlık koruması için seçenek sağladığını söylüyor. Lidar sensörleri, sensör ile görüş alanından geçen nesne arasındaki mesafeyi ölçerek bir seviye eklediğini açıklıyor. Cihaz için yayılan lazer ışınları, ünitenin etrafındaki alanın 3 boyutlu bir temsilini oluşturur.

Cihaz, kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilen ControlTek’in InFlight yazılımıyla birlikte gelir. 

Nasıl yapılır?

Örneğin bir mağazanın, kapının yanında görüntülenen ürünlerin etiket okumalarını göz ardı etmek için yapılandırması ayarlanabilmektedir. Ancak bu etiketler taşınırsa, etiket okuma durumları değişir. Press, “Yazılımı, birinin çalışıp çalışmadığını belirleyecek şekilde ayarlayabiliriz” diyor. “Yazılım, yalnızca bir nesnenin yönünü tespit etmek ve belirlemek ve kapsama alanı haritasını çıkarmak için değil, aynı zamanda bir ürünün satın alınmadan alınma olasılığını [belirlemek] için yapay zeka kullanır.”

Örneğin standart bir ödeme işleminde, bir giysi üzerindeki RFID etiketi, satın alma sırasında kaldırılacaktır. Giysiler mağazadan çıkarken RFID okuyucu etiketini sorgulamayacaktı. Ancak, alışveriş yapan kişi ürünü satın almadan mağazadan çıkarsa, InFlight RFID ağ geçidi etiketi okur. Sesli bir uyarıyı tetikler. Benzersiz kimlik numarasına dayalı olarak öğenin rengi, boyutu ve stili hakkındaki verileri yetkili taraflara iletir. RFID etiketine kodlanmıştır.

Entegre bir alarm, kapıdan kaç varlık, etiket geçtiğine bağlı olarak farklı uyarılar sağlamak üzere yapılandırılabilir. Ve bu, organize bir perakende suç (ORC) olayını gösterir. Çözüm, çok sayıda öğenin birden fazla kişi tarafından kaldırıldığı ORC olaylarını tespit etmek için tasarlanmıştır.

Cihazın lidar teknolojisi, etiket okumalarını algılamanın ötesinde, kişi sayma işlemini gerçekleştirerek mağazaların, kaç kişinin tesise girip çıktığını, nerede ve ne zaman birlikte olduklarını anlamasını sağlar. Press, çözümün yatırım getirisinin mağazadan nelerin çıktığını ve kaç tane parçanın kaldırıldığını bilmek olduğunu söylüyor. Böylece, bir küçülme olayı durdurulmasa bile, stok verileri güncellenecek ve böylece ikmal siparişleri verilebilir.

Envanter Yönetimi için Ağ Geçidi

Cihaz, Wi-Fi ve BLE işlevine sahip bir merkez görevi görür. Bir mağaza, el tipi RFID okuyuculardan yararlanıyorsa, bu cihazlar, okunan verileri doğrudan iletir. InFlight okuyucu, ağ geçidi veya IoT uç cihazının nasıl çalışacağına benzer şekilde bu verileri yönetir. Meehan, şirketin ürünü geçen yılın sonlarında yumuşak bir lansmanla piyasaya sürdüğünü söyledi. Ve şu anda dünya çapında ticari olarak mevcut olduğunu söylüyor.

Çözüm şu anda mevcut ve yeni ControlTek müşterilerinin bir kombinasyonu ile pilot uygulama için değerlendiriliyor. Press raporları “Piyasadaki en hassas okuyucu olduğunu düşünüyoruz” diyerek sistemin rekabetçi bir şekilde fiyatlandırıldığını belirtti. Ancak standart RFID okuma sisteminden daha fazla işlevsellik sağladığını da sözlerine ekledi. Teknoloji, bir üretim sahasında yüksek değerli aletlerin yönetimi, montaj katı gibi bir alandan ayrılmamalarını sağlar.

KAYNAK : https://www.rfidjournal.com/how-rfid-and-tof-technologies-deliver-loss-prevention