Bir RFID okuyucu, RFID sisteminin olmazsa olmazıdır. Ayrıca RFID sistemin çalışması için en gerekli donanımdır.
Böylece RFID OkuyucularRFID etiketleri ile haberleşmek için radyo dalgaları ileten donanımlardır. Bu okuyucular ana hatlarıyla ikiye ayrılırlar. 

RFID Okuyucu


Sabit RFID Okuyucular
Sabit okuyucular bir yerde montajı yapılı ve kalır. Genellikle duvar, masa, portal, panel gibi konumlara monte edilmektedir. Kendi içlerinde tek port, iki port, dört port, altı port ve sekiz port olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. Ayrıca UHF antenlerin bu portlara montajı ile geniş bir okuma alanı elde edilmektedir. UHF antenler ile birleştirilmiş olan sabit okuyuculara ise entegre okuyucu olarak adlandırılır. Çoğunlukla tek portlu oldukları için tek anten ile entegrasyonu yapılmıştır. Alandan büyük tasarruf sağlayan entegre okuyucular, yoğunluğun çok olmadığı iç mekanlarda daha sık kullanılmaktadır. Ayrıca otopark sistemleri için dizayn edilmiş modelleri bulunmaktadır.

Mobil RFID Okuyucular

Radyo frekans dalgalarını kullanarak ürünü tanımlamak için okuyucu ve etiket arasında haberleşmeyi sağlayan cihazlardır. Böylece RFID okuyucuları arasında ileri teknolojik donanıma sahip olan mobil okuyucuların kullanımları son derece kolay ve hızlıdır. Birçok farklı sektörde iç mekanlar ve dış mekanlarda kullanımı yaygındır. Cep telefonları gibi cihazlarla iletişim kurulması için Bluetooth ya da doğrudan bağlanma özelliği olmalıdır. Sabit okuyucunun kullanışlı olmadığı alanlarda kullanılması için tasarlanmıştır.

Mobil RFID Okuyucu, RFID okuyucu
RFID Okuyucu Türleri
Sabit ve mobil olarak ayırmanın dışında bağlantı, özellikler, güçleri, anten portları vb. gibi yollarda vardır.
Frekans Aralığı – 902 – 928 MHz ABD, 865 – 868 MHz AB, vb.
Mobilite – Sabit OkuyucularEntegre OkuyucularMobil Okuyucular
Bağlantı Seçenekleri – Wi-Fi, Bluetooth, LAN, Seri, USB, Yardımcı Bağlantı Noktası
Mevcut Yardımcı Programlar – HDMI, GPS, USB, Kamera, GPS, GPIO, 1D / 2D Barkod, Hücresel Özellikler
İşleme Yetenekleri – OnBoard İşleme, OnBoard İşleme Yok
Güç Seçenekleri – Güç Adaptörü, PoE, Akü, Araç İçi, USB
Kullanılabilir Anten Bağlantı Noktaları – Harici Bağlantı Noktası Yok, 1 Bağlantı Noktası, 2 Bağlantı Noktası, 4 Bağlantı Noktası, 8 Bağlantı Noktası, 16 Bağlantı Noktası

Kaynak:https://www.rfidmarket.com.tr/rfid-okuyucu-nedir