Balık takibinde RFID teknolojisi nasıl kullanılmaktadır? Kullanım esnasında ne gibi faydalar sağlar? Hangi balıklarda bu sistem kullanılmaktadır? Bu ve bunun gibi soruları gelin hep beraber cevaplayalım.

RFID yeniliği, endüstrilerin nesneleri otomatik olarak tanımlamasından faydalanmasına yardımcı olmak için daha zorlu ortamlara giriyor. Böyle bir yenilik, vahşi doğada yakalanan ringa balığı kadar küçük balıkların izlenmesiyle su altında gerçekleşiyor. Daha sonra toplu operasyonlarda taşınıp işlenmektedir.

Omni-ID , balıklar için ticari balıkçılar tarafından yakalandıktan sonra bireysel olarak takip etmek için enjekte edilen UHF RFID etiketi geliştirdi. Bu, hayvanlar ister su altı balık kafeslerinde olsun, ister su altı kanallarında veya mağazalara taşınmadan önce işleme tesislerinde konveyör bantlarında hareket ederken gerçekleştirilebilir. Et tüketiciler için paketlenmeden önce etiketler çıkarılacaktır.

Özel UHF etiketleri, balıkları izlemek için kullanılan düşük frekanslı (LF) RFID etiketlerine alternatiftir. Etiket okuma güvenilirliğini ve aralığını iyileştirmek ve bireysel balıkları izleme maliyetini düşürmek amacıyla geliştirilmektedir. Proje, Norveç Deniz Araştırmaları Enstitüsü (IMR) için Norveçli teknoloji şirketi RFID Solutions AS tarafından yönetiliyor. Kasım ayı için belirlenen aşama, Kuzey Denizi’nde izlenebilmeleri için çiftlik balıklarına enjekte etmek olacak.

Büyük Sayılarda Balık Sayma

IMR, deniz balığı stoklarını on yıllardır izlemek için teknolojiyi kullanıyor. Ticari ve koruma amaçlı çıkarların balıklar ve hareketleriyle ilgili ayrıntıları anlamasına yardımcı olmak için etiket yeniden yakalama yöntemlerini kullanıyor. 2021’de IMR, RFID Solutions ve Omni-ID, aynı anda birden fazla balığı saymak için UHF etiketi ve okuyucu sistemini geliştirmek için üç yönlü bir konsorsiyum olarak Eurostars/Innovate finansmanı ile ödüllendirildi.

Konsorsiyum üyeleri, aynı anda çok sayıda etiketin okunmasını sağlayan bir çarpışma önleme algoritması kullanarak, UHF’yi dağıtmanın amacının balık endüstrisinin daha hızlı etiket okuma hızları elde etmesine yardımcı olmak olduğunu açıklıyor. Omni-ID’nin CEO’su Tony Kington’a göre, konsorsiyum balık stoku verilerinin yakalanmasının verimliliğini ve doğruluğunu artırmayı ve kullanıcıların balık göçünü ve davranışını daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı umuyor.

Tipik olarak, izlenen üç balık türü (somon, uskumru ve ringa) çiftlikte yetişkin boyutuna kadar büyümektedir. Daha sonra vahşi doğaya salınmaktadır .Bazıları daha sonra ticari balıkçılar tarafından yakalanır. Balıkları etiketleyerek endüstri, vahşi doğada yakalanan çiftlik balıklarının yüzdesini izleyebilir.

Omni-ID, balık takibi konusunda deneyime sahiptir, ancak bireysel düzeyde değildir. Omni-ID, Auxcis’e kasalara yapıştırmak üzere binlerce EXO 800P sert etiket sağladı. Bu sağlam, düşük profilli, orta menzilli etiketler, -20 ila +85 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda çalışır.

Kasalar, açık artırmada satın alma ve müşterilere sevkiyat dahil olmak üzere tedarik zinciri boyunca hareket ederken okunabilir. Omni-ID, 15 ila 25 milimetre uzunluğunda ve 5 milimetre çapında etiket boyutuna sahip mevcut LF implanter ekipmanını kullanarak deri altına enjekte edilebilecek yeni bir etiket oluşturmak için bu zorlu ortamda okunabilen etiketler tasarlama deneyimini kullandı.

Bir balık kuluçkahanesinde canlı chinook somonu, metal bir ızgara üzerinde yüzer ve sıçrar. Yumurtlama için ana tutma tankından dışarı akmaktadır.

Balık Derisinin Altına Etiketlerin Yerleştirilmesi

UHF etiketlerinin su altında 5-10 santimetre, su dışında 2 metreye kadar okuma sağlaması gerekiyordu. Ek olarak etiketlerin, balığa zarar vermemesi için yuvarlak kenarlar gerekmektedir. Yakalanan balıklar tüketim için işlendiğinde açıkça tanımlanabilmeleri için küçük etiketlerin mavi renkli olması gerekiyordu. Sonuç olarak Omni-ID, UHF etiketlerin iki form faktörünü geliştirdi. Biri 15 milimetre uzunluğunda ve diğeri 25 milimetre uzunluğunda, her ikisi de 3 milimetre genişliğinde. Böylelikle balık takibinde RFID teknolojisi oldukça tercih edilmektedir.

Kington, her etiketin balığın karnındaki derinin altına yapıştırıldığını söylüyor. Bir işçi balığı dik tutar ve sokmak için bir enjeksiyon cihazı kullanırdı. Genç balıklar daha sonra çiftlikte büyümeye devam edecek. Etiketler, bir su altı kafesine hapsolduğu sürece balık hala hayattayken okunabiliyor. Etiket, kafesteki bir okuyucu tarafından hızlı bir şekilde sorgulanacak şekilde tasarlanmıştır. 

BALIK TAKİBİNDE RFID TEKNOLOJİSİ

LF Etiketlerine Bir Alternatif Sunmak

LF etiketleri bu tür balıkların izlenmesi için zaten kullanılmıştır. Konsorsiyum üyeleri, LF iletiminin her zaman etkili olmadığını ve etiketlerin nispeten yüksek maliyetli olduğunu belirtiyor. LF’nin kısa bir okuma aralığı vardır. Bu durum  balığın okuyucuya çok yakın olması gerektiği anlamına gelir. Çok sayıda balık genellikle okuyucuları yüksek hızda geçerek okumayı zorlaştırır. LF, işleme tesislerinde mevcut olan düşük frekanslı motor elektrostatik gürültüsüne duyarlıdır.

UHF, ortam RF gürültüsüne az duyarlı olduğundan ve uzaktan okunabildiğinden veri yakalama için güvenilirdir. Proje, UHF’nin LF’den düşük maliyetli ve daha etkili bir alternatif sağlayıp sağlayamayacağının bir gösterimi olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte, UHF bu ortamda kendi zorluklarını ortaya koymaktadır. LF tipik olarak su çevresinde UHF’den daha iyi performans gösterir. Son derece küçük bir antene sahip bir UHF etiketi oluşturmak özel mühendislik gerektirir. Bu nedenle Omni-ID, 0,1 inç x 0,6 inç boyutunda bir antene sahip etiket geliştirmek zorunda kaldı. Etiket, kendi anteni ve çip tasarımı için bir cam muhafazadan yararlanır.

Kington, ‘’Hedef etiketi mümkün olduğunca dayanıklı ve etkili hale getirmek. Ayrıca enjekte edilebilmektedir ve biyolojik olarak güvenlidir. Bu çok küçük form faktörünü düşünürseniz, anten tasarımının gerçekten yeni olduğunu düşünüyorum” diyor. Omni-ID mühendisleri, etiketi tasarlamak için şirketin mevcut RF modelleme yazılımını kullanarak hem seramik hem de plastik dolguları test etti. Göreceli olarak daha düşük maliyeti için plastiği seçtiler ve anteni, deri ve suyun özelliklerine odaklanarak gerekli empedansı üretecek şekilde inşa ettiler. Kington, “Balık hareket etse bile balığın içinde ve suyun içinde verimli bir anten sağlamak için tüm bu ayrıntıları modele koyduk” diyor.

Enjekte Edilebilir Etiketler için Daha Fazla Kullanım Örneği

Enjekte edilebilir RFID etiketler, Kington notları ve Omni-ID için çok sayıda başka kullanım durumu olabilir. Omni-ID şu anda çeşitli sektörlerdeki potansiyel ortaklar ve müşterilerle görüşme halindedir. Örneğin, LF etiketleri, tarım araçları gibi yüksek değerli varlıkların kimliklerini sağlamak için kullanılmaktadır.

Etiketler, görülmemeleri veya kolayca çıkarılmamaları için araçlardaki koltuklara enjekte edilebilir veya gömülebilir. Her etikette kodlanan benzersiz kimlik numarası ilgili aracın seri numarası ve bilgileriyle birlikte veri tabanında saklanır. Bir araç çalınsa bile polis tarafından RFID okuyucu kullanılarak tespit edilmektedir. Koltuklara UHF RFID etiketleri enjekte edildiyse, daha düşük bir maliyetle uzun menzilli bir okuma sağlayabilirler.

Kington, ilk etiket geliştirmenin ardından balık izleme projesinin gelecek yıl devam edeceğini söyledi. “Kasım ayında gerçek hayattaki bir denemede 5.000 etiket dağıtmayı planlıyoruz” diyor. Balık takibinde RFID teknolojisi zaman ilerledikçe gelişmekte ve popülerleşmektedir.

KAYNAK: https://www.rfidjournal.com/injectable-uhf-rfid-tags-to-be-tested-in-fish