Türkiye’de RFID; açılımı radyo frekansı ile kimlik tanıma olan bu teknoloji etiketler ile takip edilmek istenen varlıkların sabit ya da hareketli olması fark etmeksizin takip edilmesini sağlayan teknolojidir. RFID teknolojisi temel olarak etiketler ve okuyuculardan oluşmaktadır. Bunların yanı sıra anten ve yazıcıdan da bahsetmemiz mümkündür. Böylece RFID etiketleri kendi içerisinde 3 çeşide ayrılmaktadır. Bunlara pasif, yarı pasif ve aktif etiket denilmektedir. Pasiften aktife doğru ilerledikçe etiketlerin maliyetleri de artmaktadır. RFID teknolojisi günümüzde tek bir alanda veya tek bir sektörde kullanılmamaktadır. Baktığımız zaman hayatımızın hemen her yerinde RFID teknolojisi bulunmaktadır. Örneğin alışveriş merkezlerinde, hayvan takibinde, otopark sistemlerinde, personel geçiş sistemlerinde kullanılmaktadır.

Türkiye’de RFID

Ülkemizde RFID teknolojisini kullanan ve bu teknolojiyle birlikte her geçen gün hem kendini hem de ülkemizi geliştirmeyi kendine görev edinmiş birkaç firma bulunmaktadır. Bu firmaların bulmuş oldukları çözümler sayesinde hem işçi yükü hafiflemiş hem de zamandan tasarruf sağlanmıştır.

Kuyumculukta RFID Teknolojisi

Kuyumculuk sektörünün en zor yanı ürünlerin güvenliğinin sağlanmasıdır. RFIDMARKET.COM.TR firması RFID etiketlerini kullanarak bu sektörde bulunan problemlerin birçoğuna çözüm bulmuştur. Aynı zamanda bu etiketler sayesinde stok takibi ve ürünlerin sayımı gibi işler hem daha kısa sürmekte hem de daha az işçi gücüne ihtiyaç duymaktadır. Gelin sizlere sistemin sağlamış olduğu kolaylıklardan bahsedelim. Raflarda bulunan eksik ürünlerin kolay bir şekilde tespitinin sağlanması, oluşabilecek kasa açıklarının minimuma çekilmesi ve personel maliyeti azaltılması bu kolaylıkların başında gelmektedir.

Hayvancılıkta RFID Teknolojisi

İnsanlık tarihinin başından beri insan hayvan birlikteliği söz konusudur. Geçmişten günümüze kadar faydalandığımız hayvanların korunması, beslenmesi ve barınması gibi olayların birçoğundan insanoğlu sorumludur. Bu noktada hayvanların takibinin yapılması için RFID küpeler kullanılmaktadır. Ülkemizde bu teknolojinin online olarak satışının yapılmasını ilk olarak RFIDMARKET.COM.TR firması sağlamıştır. Bu küpeler sayesinde hayvanların kaybolması önlenmektedir. Hasta olan hayvanların tedavi için ayırt edilmeleri oldukça kolay hale gelmiştir. Hayvanlardan sorumlu kişiler küpeler sayesinde zorlanmadan hayvan sayımı yapabilmektedir. Bu durumda küpelerin işçi gücünden de tasarruf ettiğinin göstergesidir.

 2009 yılında “RFID sistemler için doğrudan ürün tedarik” ilkesiyle yola çıkan rfidmarket.com.tr, geçen başarmıştır. 13 yıllık süreçte Türkiye’de, en büyük RFID, NFC, IOT ürünleri tedarik eden firmalardan biri olmayı başarmıştır. Bu sektörde ilk online satış imkânı sunan RFIDMARKET gerek yurtiçi gerekse yurtdışı firmalarla çalışmaktadır. Bu konuda ülkemizi son derece iyi bir şekilde temsil etmektedir.

RFID

Akıllı Kantar Otomasyonu

Bu otomasyon kapsamında taşıyıcı olarak kullanılan tüm kamyonların, hiçbir ekstra güç harcamadan tartılma işlemi, kontrolü, takibi ve tanımlanma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Her işletme sahibinin yapmış olduğu harcamaların sonrasında bir getirisi olmasını istemesinden dolayı sürekli bir arayış içinde olduklarını bilmekteyiz. TEKNOPALAS firması bu otomasyon sayesinde müşterilerine insansız tartı çözümü sunmaktadır. Bu otomasyon sayesinde işçi maliyeti azalıp, performansı artmaktadır. Bu durum da işçi ve işveren memnun kalır. Peki bu sistem kullananlara ne gibi kolaylıklar sağlıyor? Türkiye’de ilk olarak TEKNOPALAS tarafından uygulanan RFID araç kantar otomasyon sistemleri; kamyonların dara ağırlığı, dolum yükü ve çıkış tartımını, tanımlanmasını, takibini ve raporlamasını insansız, self servis olacak şekilde kontrol etmektedir.

 RTLS TEKNOLOJİSİ

Bilgi güvenliğinin kritik önem taşıdığı günümüz dünyasında özellikle IOT teknolojileri ile çeşitli çözümler geliştirilmektedir.
Bu gibi nedenlerle günümüz dünyasında RTLS önem kazanmaktadır. Zaman hayatımızın en önemli parçası durumuna gelmiş bulunmaktadır. Gerçek zamanlı konum belirleme olarak bilinen RTLS bir nesnenin ya da bir insanın gerçek zamanlı olarak konumlarını otomatik olarak belirlemeyi ve bulmayı sağlamaktadır. Bu durumda zamandan tasarrufu sağlamaktadır. RTLS her sektörde kullanılmaya başlayan iş verimliliğini, kalitesini arttırmak için kullanılan bir teknoloji haline gelmiş bulunmaktadır. TEKNOPALAS firması RFID teknolojisini kullanarak birçok takip sistemi geliştirmiştir. Bunlar; personel takip sistemi, demirbaş ürün takibi, üretim takip sistemi olarak söyleyebiliriz.

TEKNOPLAS firması 2005 yılında girmiş olduğu bu sektörde RFID teknolojileri üzerine ürün ve çözüm üretmek için girmiştir. Sektöre atıldığı günden beri sürekli kendini geliştirmektedir. Hem yurtiçi hem yurtdışında birçok başarılı projeye imza atmıştır. Sağlamış oldukları güven sayesinde kendilerini piyasada çok üst yerlere çekmeyi başarmışlardır.

 BEACON BİLEKLİK

Nesnelerin interneti, IOT teknolojisi kapsamında bluetooth teknolojisi ile çalışan, kişilerin veya nesnelerin takibi ve güvenliğinin artırılmasını amaçlayan bir üründür. Bu ürünlerin Türkiye’de satışını sağlayan BAKELOR firmasıdır. Bu bilekliğin bazı özelliklerinden bahsedelim sizlere. Düşük enerjili Bluetooth 5.0 teknolojisi ile çalışmaktadır. Ayrıca cihazlar birbirleri ile anlık olarak haberleşebilmektedir. Basit ve küçük yapılara sahiptirler. Saniyede 10 dan fazla kimlik numarası yayabilmektedir. Etkileşime geçtiği cihazlardan istediği bilgiyi alıp istediği bilgiyi aktarabilme özelliğine sahiptir.

TÜRKİYE'DE RFID

OTOPARK HIZLI GEÇİŞ SİSTEMİ

Öyle insanlar vardır ki arabaları onlar için evlat gibidir. İnsan evladını nasıl korumak güvende tutmak zorundaysa arabalarımızı da koruyup güvence altına almalıyız. Araçlar için en güvenilir yerler ise otoparklaradır. Otoparklarda olan yoğunlukları çözmek için RFGATE isimli firma otopark hızlı geçiş sistemi yazılımını piyasaya sürmüştür. Bu teknolojinin en önemli tarafı hiçbir teknik ekibe ihtiyaç duyulmadan basit bir şekilde kuruluyor olabilmesidir ve otoparkınızda kullanacağınız bu geçiş sisteminde yazılım için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Bu sistem sadece belediye otoparklarında değil iş yeri otoparkları, site otoparkları, parklar ve sosyal tesislerde de kullanılmaktadır.

TÜRKİYE'DE RFID