Sağlık sektöründe RFID teknolojisi, potansiyel olarak tehlikeli sahte ürünlerin tıbbi tedarik zincirine girmesini engeller. Aynı zamanda ürünlerin kimliğini doğrulamak için en doğru, güvenilir çözümdür.

İlaçların yönetimi ve doğruluğu, hasta takibi ve ilaç malzemelerinin, ekipmanlarının takibi gibi çeşitli faydalar sağlar. Böylelikle RFID teknolojisi kullanılarak daha verimli hale gelmiştir. Hasta güvenliği, RFID teknolojisinin kullanımıyla büyük ölçüde elde edilebilecek önemli gelişmelerdendir. 

Özellikle yasa dışı olarak satılan sahte ilaçların kullanımını azaltma ihtiyacının artmasıyla RFID teknolojisine talep arttı. RFID, klonlamayı önlemek için daha dikkatli yapılması gereken paketlemeyle ilgili verimliliğe de yardımcı olacaktır.

Cihaz üreticileri, tıbbi ekipmanlarının endüstri düzenlemelerine uygun olarak geliştirilmesini sağlar. Bunun dışında üretilmesini sağlamak için önemli kaynaklara yatırım yapar. Bir tıbbi cihazda kullanılan tespit edilmemiş orijinal olmayan, değişmiş veya sahte bileşenler hastaya risk yaratır.

Sağlık sektöründe RFID

Tıbbi ekipmanın tam olarak bakımının yapılması, parçaların planlandığı gibi zamanında değişimini gerçekleştirmek ve düzgün çalışmasını sağlamak hayati derecede önemlidir. Arızaları önlemek için ekipman bileşenleri steril ve orijinal olmalıdır.

Sahte ekipmanın kullanılması veya tıbbi cihazların bakımının yapılmaması, gelir kaybına, ekipman arızalarına, maliyetli davalara ve hatta ölümlere bile neden olabilmektedir.

Tıbbi bir cihaza takılan bir RFID okuyucu, her bir malzemeyi güvenli bir şekilde tanımlar. Bir parça orijinal değilse veya bir ürünün son kullanma tarihi geçmişse cihaz durur. RFID etiket, bir pirinç tanesinden daha küçüktür ve içerdiği bilgiler ürünün orijinalliğini garanti eder.

Ek olarak, arızaları önlemek için hortumlar, filtreler veya diğer sarf malzemeleri gibi ekipman bileşenlerinin zamanında değiştirilmesine yardımcı olmak için RFID teknolojini kullanır. Son kullanma tarihi yaklaştığında, RFID tabanlı bir sistem bir uyarı oluşturur. Ve raf ömrüne ulaştığında sistem otomatik olarak çalışmayı durdurmaktadır. Böylelikle sağlık sektöründe RFID teknolojisi oldukça kullanışlı bir hale gelmiştir.