RFID tekstil takip sistemi, üzerlerinde RFID etiketi taşıyan binlerce tekstil ürününün olduğu bir deponun sayımı için ürünlere hiç el değmeden, bir RFID okuyucu ile saniyeler içerisinde kontrolü yapılabilir.

Tekstil Sektöründe RFID Uygulaması

RFID tekstil takip sistemi, tekstil ve giyim sektöründe RFID, ürünlerin türlerini,ebatlarını, sayımlarınıbelirlemeye yardımcı  olmaktadır. Toptancılar, perkaendeciler, giyim hizmeti sunan şirketler, hastane önlükleri ve çarşafları temizleyen veya otel havluları ve çarşafları temizleyen şirketler gibi geniş bir kullanım alanı vardır. Bütün bunların yanında marka üreticileri kendi orijinal ürünlerini tespit edebilmek adına RFID teknolojisini kullanmaktadırlar. Dikilebilir rfid etiketleri kendi ürünlerinin içlerine dikerek bunu takip etmektedirler. 

rfid tekstil takip sistemi

Tekstil Sektöründe RFID’nin Faydaları

Rekabetin artması, hırsızlığın önlenmesi, müşterilerine özel tasarım ve sunum imkanı sunmaktadır. Sorunların giderilmesi için ürünlerin sıkı takip edilmesi ve ürünlerin taşınması sırasında verimliliğinin artırılması gibi faydaları vardır. Bütün bunların yanında aktif rfid sistemler sayesinde mağazacılık sektöründe verimlilik artmıştır. Hangi ürünün ne kadar süre incelendiği, alınıp alınmadığı gibi datalar bu sayede toplanabilmektedir. İade edilen ürünlerin tespiti çok rahat bir şekilde saptanabilmektedir. Ürünün satış tarihi, fiyatı gibi veriler etikette saklanabildiği için, ürün sisteme okutulduğunda her türlü detaya ulaşılabilecektir.

RFID ve Barkod Karşılaştırılması

RFID okuyucular aynı anda pek çok etiketi okuyabilirler. Barkodlarda etiketler tek tek okunmaktadır. RFID etiketler barkodlara kıyasla çok daha fazla veri depolamaya izin verirler. Hafızları çok daha yüksektir. Rfid etiketlerinin, barkodlar kullanırken olduğundan daha da fazla veri depolamanıza izin veren dinamik depolama belleklerine sahip olmuştur.RFID sistemi hem pasif hem de aktif etiketlere sahiptirler.  Aktif olanlar etiketler 100 metreye kadar okuma mesafelerine sahiptir. Pasif olanlar etiketler ise, verileri 1 metreye kadar uzakta bir okuyucuya iletebilmektedir. Barkodlar ise optik bir temasa ihtiyaç duyarlar. RFID etiketlere kıyasla çok daha kısa mesafelerden okunurlar. RFID etiketler çevresel etmenlere daha dayanıklıdırlar. Bu nedenle barkodlara kıyasla çok daha uzun ömürlüdürler.

Tekstil Sektöründe RFID’nin Zorlukları

Bu sistemin kurulabilmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Ayrıca okuyucuların tedarik edilmesi, doğru konumlandırılması, etiketlerin tedarik edilmesi, doğru bir şekilde kodlanması, yazılımsal sürecin tamamlanması ve entegrasyonun sağlanması gerekmektedir. Bu sürenin yanında RFID teknoloji diğer sistemlere daha yüksek maliyetlidir.  En büyük dezavantajlarından birisi diğer sistemlere göre yüksek maliyet içermesidir. Maliyet konusu aşldığı taktirde RFID sistemlerinin büyük zorlukları bulunmamaktadır. 

Kaynak: https://www.rfidmarket.com.tr/rfid-tekstil-cozumleri