Avustralyalı ticari çamaşırhane şirketi Specialized Linen Services (SPL), self servis çarşaf operasyonlarını tamamen otonom, mobil bir yapıdan yönetmek için yeni bir RFID teknolojisi tabanlı RFID mobil çamaşırhane çözümü devreye aldı. Sistem, Airbnb pazarına hizmet etmek için geliştirildi. Ancak Avustralya ve Avrupa’daki üniversite yurtları ve tatil köyleri tarafından da kullanılması düşünülmekte. Şirketin Mobile Linen Hub’ı ile işletme operatörleri, sipariş vermeden veya kuryeleri beklemeden kirli çarşaflarını ve havlularını bırakır. Ardından temizlemelerine yardımcı olur.

İnsansız birim, komşu Airbnb işletmeleri gibi hizmet abonelerinin kullanımı için temiz çarşafları depolar ve kirli çarşafları alır. UHF RFID okuyucuları ve antenleri, müşteriler tarafından çıkarılan ve iade edilen ürünün kimlik numarasını alır ve buna göre faturalandırır. Kameralar, insanların sahada olduğunu belirtmek için hareketi tanımlayarak fazla veri sağlarken, video kaydı yapıyor. 

Şirketin yönetici direktörü Ray Hayes, SPL’nin Melbourne merkezli bir aile şirketi olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Avustralya genelinde müşteri portföyünü büyüttüğünü söylüyor. Sekiz tesis ve 11 dağıtım merkeziyle ülkedeki en büyük ikinci çamaşırhane tedarikçisi olduğunu bildirdi. Eylül 2018’de bir özel sermaye şirketi SPL’yi satın aldı. Böylece Mobile Linen Hub’ın geliştirilmesi de dahil olmak üzere inovasyonu araştırmak için kaynak sağladı. Hayes, şirketin ağırlama pazarında büyük bir varlığa sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca müşteri sitelerine giden ve buradan gelen çamaşırları ve çamaşır yıkama sürecini izlemek için UHF RFID etiketleri ve okuyucuları kullandığından, yılların RFID teknolojisi deneyimine sahip olduğunu söylüyor.

RFID MOBİL ÇAMAŞIRHANE

RFID, Çamaşırhane Hizmetlerini Uzak Konumlara Getiriyor

Hayes, SPL’nin Mobile Linen Hub’ı geliştirmeye başladığı sırada Airbnb’nin Avustralya’daki  çamaşırhanelerin hizmet etmekte zorlandıkları bir pazar haline geldiğini hatırlıyor. Airbnb’nin pazarı, doğası gereği sezonluk ve geniş alanlara yayılmış çok sayıda küçük işletmeden oluşur. “Özellikle Avustralya’nın güney bölgelerinde, yüksek turistik noktalarda bulunuyorlar. Ancak kış aylarında açıkça keten tüketiminde çok büyük dalgalanmalar oluyor.” Küçük işletmelere hizmet vermek, kirli çarşafları almak ve temiz olanları bırakmak için kamyonları göndermeyi içeriyor.

Müşteriler için temiz çarşaf siparişi bu nedenle önemli ölçüde gecikir. Hayes, “Bir keten merkezle bu zorluğun ortadan kalkacağını bulduk. Çünkü çamaşırlar için tek bir merkezi teslimat noktası sunabiliyoruz,” diyor. Airbnb operatörleri, kendilerine uygun bir zamanda merkezi bir mahalle konumundan çarşafları kendileri alabilmektedir. Ancak envanteri yönetmek için şirketin sahada ne olduğunu, nelerin stoklanması gerektiğini ve hangi kirli çarşafların alınması gerektiğini anlamak için istihbarata ihtiyacı vardı.

Hayes, o sırada oğlunun bir RFID ve IoT çözümleri şirketi olan High Frequency’ı kurduğunu söylüyor. Yüksek Frekans, IoT çözümleri için çeşitli RFID teknolojilerinin yanı sıra Bluetooth Low Energy’den (BLE) yararlanır. Yazılım ve entegrasyon sağlayan firma, perakende ve madenciliğin yanı sıra çamaşırhane sektörüne de hizmet vermektedir. SPL ve Yüksek Frekans, akıllı, insansız bir merkez geliştirmek için iş birliği yaptı. İlk Mobil Keten Merkezi 2021’de canlıya alındı. Şu anda, bu tür beş birim ülkenin çeşitli yerlerinde kullanılıyor.

Mobil Keten Hub, römork üzerinde hareket ettirilmek üzere inşa edilmiş 20 fitlik çelik konteynırdan oluşur. Üç odası, bir girişi ve temiz ve kirli çamaşır saklama alanları vardır. Ünite, yakınlarda birden fazla müşterinin bulunduğu bir siteye teslim edilmektedir. Kullanıcılar, birimi kullanabilecekleri temassız bir erişim anahtarı alırlar. Varışta, yazılım tarafından tanımlanmak üzere erişim kartlarını tarayabilirler ve kirli çarşafları içeri atabilmeleri için bir oluk açılır. Kanaldaki bir okuyucu, dikilmiş pasif UHF RFID etiketi üzerinde kodlanmış benzersiz kimliğe dayalı olarak her bir çamaşırı tanımlar. Öğe tanımlandıktan sonra, bir ekranda görüntülenir. Böylece kullanıcılar kanala nelerin yerleştirildiğini görebilmekte ve onaylayabilmektedir.

Kullanıcılar daha sonra, raflara sahip bir giriş yolu ve tezgahın üzerine yerleştirilmiş etiketli öğeleri tanımlamak için yerleşik bir okuyucu içeren konteynere girmek için aynı anahtarı kullanmaktadır. Ünitede, tümü RFID etiketleri takılı binlerce ürün saklanabilmektedir. Kullanıcılar depoya girer. Gerekli öğeleri seçer, giriş yoluna geri döner ve bu çarşafları tezgahın üzerine koyardı. Bir ekran ne aldıklarını gösterecekti ve seçilen öğeleri alıp ayrılabileceklerdi. Depolama alanındaki okuyucu, etiketlenen öğeleri artık okumaz. Bu da birimin envanter verilerinin yazılımda güncellenmesine neden olur.

RFID MOBİL ÇAMAŞIRHANE

RFID Okuyucular, Antenler Ve Kameralar Kullanma

Bir kişinin üniteye girdiğini tespit etmek için kameralar kullanılmaktadır. Sistem, bir tutarsızlık olması durumunda, geçmiş kayıtlar için bir kişinin sahada geçirdiği sürenin videosunu kaydeder. Ray Hayes, sahadakiler için, “Düğmelere basmak veya herhangi şey yapmak zorunda kalmayla sıfır etkileşim var. İstedikleri çarşafı alıp gidiyorlar,” diyor. Yazılım, hesaplarını otomatik olarak faturalandırır. Ve birimden gelen veriler 4G bağlantısı aracılığıyla buluta iletilmektedir.

Isaac Hayes ,birimde üç Impinj R700 UHF RFID okuyucu ve 20’den fazla antenin bulunduğunu söylüyor. UHF RFID’nin en iyi teknoloji seçeneği olduğunu açıklıyor. Çünkü keten etiketleri nispeten düşük maliyetli, yıkamayı sürdürebiliyor. Aynı zamanda sağlık sektörü için ticari çarşafları izlemek için SPL tarafından zaten kullanılıyor. SPL için çözüm, kullanmakta olduğu RFID teknolojisinden daha fazla yararlanmanın bir yoludur. Ray Hayes, “Uzun yıllardır çamaşırhane endüstrilerinde RFID’nin çok güçlü bir savunucusuyum,” diyor. “Ancak teknoloji, bu konsept için yeterince sağlam olduğunu hissettiğimiz bir noktaya geliyor.”

UHF RFID etiketleri, üretim noktasında çarşaflara uygulanır. SPL şu anda örneğin Melbourne’deki oteller, hastaneler, bakım evleri ve diğer ticari müşteriler için her hafta yaklaşık 600 ton çamaşır işlenen büyük bir çamaşırhanede RFID okuyucuları kullanıyor. Ray Hayes, işletmelerin daha büyük bir yüzdesinin yerinde RFID okuyucuları tarafından yakalanan RFID verilerini kullandığını söylüyor.

Yıllarca Yapılan Testlerden Elde Edilen Teknoloji Deneyiminden Yararlanma

Genç Hayes’e göre, mevcut RFID kullanımının yanı sıra şirketin teknolojiyle ilgili deneyimi, SPL’nin Mobil Keten Merkezlerini kullanımına geçişi kolaylaştırdı. Böylelikle RFID mobil çamaşırhane daha popüler bir hal almaya başladı.

Teknoloji, uzak konumlardaki çok küçük şirketlere hizmet etmeyi amaçlamaktadır. Emlakçıların, mülk yöneticilerinin veya küçük Airbnb’lerin merkeze erişim için kaydolabilecekleri bir alanı tanımlayabilmektedir. High Frequency tarafından tasarlanan bulut tabanlı yazılım, bir havlu veya çarşafın kaç kez kullanıldığını göstermektedir. Aynı zamanda her bir ürünün iade oranını takip ederek analitik seçeneği sunan kullanım verilerini toplar.

Nihayetinde Ray Hayes, “Birim, Airbnb sektörüne hizmet verme verimliliğimizi artırıyor” diyor. “Airbnb müşterileri burayı kesinlikle sevdi.” Aynı işletmelerin diğer ticari çamaşırhane şirketleriyle sözleşmeleri olsaydı, genellikle gerekli tüm çarşafları önceden sipariş etmeleri ve ardından teslimatın bir toplama noktasına veya yerinde bırakılmasını beklemeleri gerekirdi. “Gece 11’de gelip yastık kılıfı ve yüz yıkayıcı almak isterlerse, bunu sorunsuz bir şekilde yapabilirler.”

KAYNAK: https://www.rfidjournal.com/how-rfid-brings-intelligence-to-mobile-linen-services