Doktorların günlük işlerini nasıl iyileştirebilir ve hastaların konforunu nasıl yükseltebiliriz? Hemşire veya hastane personellerinin hastane içinde kontrolünü nasıl sağlayabiliriz? Personel denetimi ve hastanedeki cihazları nasıl takip edebilirsiniz? vb. soruların cevabını detaylı olarak yazımızda ulaşabilirsiniz. Sağlık sektöründe RFID teknolojisinin kullanılması hakkında yaptığımız araştırmada; RFID kullanan hastanelerde doktor ve hemşirelerin iş verimliliği artması, hastaların ise konfor durumunun yükseldiğini gördük. RFID sayesinde doktor hastasıyla daha fazla vakit geçirip, hastası hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir. Böylece tedavi sürecinin verimliliğini artırabilir. Doktorların başına gelmesinden en çok korktuğu hatalardan biri olan yanlış hastaya yanlış dozda ilaç verilmesidir. Hastalarınız sizden doğru bir şekilde tedavi edilmek ve büyük bir özenle ilgilenmenizi ister. RFID teknolojisi, bu zorlukların her ikisinin de cevabıdır. RFID ile hastaların tanımlanması yapılır ayrıca hastane personelinin çalışmalarını daha etkin hale getirilmesini sağlar.

Hastanelerde kullanılan RFID bileklikler sağlık sektörünün vazgeçilmezi oluyor!*

Gösterişli RFID bileklikler, hastaların tedavi sürecinde önemli cihazlardır. “Bu RFID etiketli bileklikler, hasta tedavisinde büyük rol oynuyor. Mevcut tıbbi tedaviyi veya tedaviyi tanımanın yanı sıra hasta tanımlamasını mümkün kılar ve hastane tarafından sağlanan bakımı iyileştirir. Bileklikler, ilaçlar ve dozajlarıyla ilgili verileri içerir. Doktorlar veya hemşireler bu verileri, hastaların yataklarına yapılan günlük ziyaretler sırasında reçeteleri vermek ve tedavinin etkilerini ayrıntılı bir şekilde analiz etmek için kullanırlar” diye açıklıyor PHD. Müh.  Karolina Kozlowska. Çeşitli bant türlerinin sadece hastane personeli için değil, hastanın konforu için de önemli olduğu unutulmamalıdır. RFID ile hastaların tanımlanması konusunda RFID bilekliker etkili rol oynarlar.

RFID bileklikler ayrıca kişisel verilerin korunmasını sağlamaktadır. Hastaneye gelen kişilerin mahremiyetine saygı gösterilmesine yardımcı olur. Bandın türü, adın, soyadının veya diğer hassas bilgilerin yalnızca doktorlar tarafından mı yoksa yatağın yanından geçen tesadüfi kişiler tarafından mı görüleceğine karar verir. Bu nedenle bileklik seçiminin hastanın sağlığı, terapi süreci ve hastaların konforu gibi ilgili konularda büyük etkisi vardır.

Hastanede QR kodlu ve Barkod Bileklikler

Halihazırda hastanın hastanede kaldığı süre boyunca el yazısı bilgileri (kişisel veriler, hastane koğuşu, tedavi, ilaçlar) içeren bantlar verilmektedir. Ancak, çeşitli sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, böyle bir çözüm pratik değildir. Tüm bilgileri doğru ve okunaklı bir şekilde yazmak zaman alır. Ek olarak, bir kişi grubu verileri ne kadar hızlı doldurmaya çalışırsa çalışsın yine de zamandan tasarruf etmek imkansızdır. 

Bu bantlar aynı zamanda tek kullanımlıktır- hiç kimsenin eski bilgileri atlayıp yeni bilgiler eklemeyeceği açıktır. QR kodlu ve barkodlu bileklikler tek kullanımlıktır. Bu tür bantlar, hastaların tanımlanması için de oldukça popülerdir. Hasta verilerinin üzerine yazmak için QR/ barkod teknolojisi kullanılamaz. Veri güncellemesi gerekiyorsa yeni bir kod oluşturulmalıdır. Bu kodlara sahip bantlar görsel okuyucu ile temas gerektirir. 

QR/barkodda saklanan verilere erişmek için okuyucunun oldukça yakın olması gerekir. Bandı, okuyucunun kodları görebileceği şekilde ayarlamaya çalışmak, bazen hastada rahatsız edici bir ayar yapılmasına neden olabilmektedir. QR/barkod bilekliklerin bir avantajı kapasiteleridir. Son derece sınırlı el yazısı bantlardan çok daha fazla veri depolayabilirler. Ayrıca, QR/barkod bilekliklerle hasta verilerine erişim kesinlikle daha kolay. Okuyucu bilekliğin yanına yerleştirildikten hemen sonra verilere erişilebilir.

RFID Geleceğin Modern Teknolojisi

Doktor, hemşire ve hasta açısından en çekici çözüm RFID bilekliktir. RFID çipine yazılan veriler anında değiştirilebilir. Üzerine yazmak, silmek, yeni ayrıntılar eklemek şaşırtıcı derecede kolaydır. RFID etiket kapasitesi nedeniyle çok çeşitli modifikasyonlar mümkündür. Sonuç olarak, hastanın verileri her zamanki gibi titiz olabilir diyor Karolina Kozlowska. Tıpkı QR/barkodlar gibi, RFID etiketleri de bilgilerin korunmasını garanti eder. Hastaların kişisel verileri sadece RFID okuyucu kullanan sağlık personeli tarafından kullanılabilmektedir.

Bir RFID çözümünün en büyük avantajı, verilerin önemli bir mesafeden (~ 8 metre) okunmasını sağlayan benzersiz bir özelliğe sahip olmasıdır. Okuyucu ile RFID bilekliği arasında görsel temas gereksizdir. Hasta, bileklik ile bileğini bir battaniye veya yatak yorganı altında tutabilir ve RFID okuyucu her zaman tüm verileri okuyabilmektedir. Hasta ve doktor arasında herhangi bir etkileşime gerek yoktur. RFID’nin %100 okuma doğruluğu verdiğini belirtmek gerekir. Tıbbi bir hata riski kelimenin tam anlamıyla sıfıra eşittir. Bu sayede günden güne, her doktor kontrolünde, doğru hastaya doğru dozda ilaç verilmektedir.

Böyle bir karşılaştırma, hastane personeli için etkin tedaviyi, uygun hasta bakımını ve konforu yalnızca RFID bantlarının garanti ettiğini açıkça kanıtlamaktadır. Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında RFID teknolojisi, modern ve güler yüzlü hastane için en uygun çözümdür.

*KAYNAK:https://rfidworld.ca/rfid-the-cure-for-patients-electronic-identification/2812