Puma RFID ile satışlarını arttırdı. Bu teknoloji Puma markasına ne gibi faydalar sağladı? Başka bir deyişle Puma mağazalarının hangi alanlarında RFID teknolojisini kullandı? Gelin birlikte bu ve bunun gibi soruları cevaplayalım.

Spor malzemeleri şirketi Puma, üç mağazalı pilot uygulamanın ardından 135 mağazada RFID teknolojisini kullanıma sunmaktadır. Şirket, iyileştirilmiş envanter doğruluğuna dayalı olarak, çözümün satışlarda yüzde 2’lik bir artış sağladığını bildirdi. Sistem, Nedap Perakende’nin iD Cloud yazılım platformunun yanı sıra her mağazada bulunan UHF RFID etiket, okuyucu ve yazıcılardan oluşmaktadır.

Şirket, Nedap çözümü tarafından yakalanan RFID tabanlı verilerle, mağaza çalışanları tarafından stok sayımının artık daha hızlı ve daha doğru olduğunu, stok yenilemenin daha verimli olduğunu ve bu da stokta kalma olaylarının daha az olası olduğu anlamına geldiğini söylüyor. Sistem, RFID okuyucularla ilgili verilere dayalı olarak akıllı dolum önerileri gibi analitikler sunar. Aynı zamanda doğru envanter verileri sayesinde çok kanallı satış yapılmasını sağlar. Puma, altı ay içinde yatırımının geri dönüşünü elde ettiğini Nedap’a iletmiştir. Uzun vadede şirket, kayıp önlemede kullanmak üzere RFID sistemini genişletmeyi planlıyor.

Puma, küresel varlığı olan Almanya merkezli bir günlük ayakkabı şirketidir. Dünyanın üçüncü büyük spor giyim üreticisi olarak kabul edilmektedir. Diğer perakendeciler gibi Puma NA da çok kanallı satışlarda bir artışa tanık oldu. Müşteri nasıl talep ederse etsin hızlı ve doğru satın alma gerçekleştirmeyi sağlayacak çözüm aradı.

PUMA RFID İLE SATIŞLARINI ARTTIRDI

Hızlı Çok Kanallı Satış ve Teslimatı Etkinleştirme

Puma Nedap’a, RFID sistemini devreye alarak, müşterilerin bulunduğu yerde satışa ürün sağlamak ve satın alınan bu ürünleri hızlı bir şekilde güvenilir bir şekilde teslim etmek için daha fazla esneklik kazandığını söyledi. Puma, Mayıs 2021’de Kuzey Amerika mağazaları için çözüm oluşturmak üzere Nedap ile bir araya geldi.   

Ailen Bilharz, “Puma, çok kanallı çözümünün temelini atmak için envanter doğruluğunu artırmayı hedefliyordu” dedi. Spor malzemeleri perakendecisi, RFID teknolojisine zaten aşinaydı. New York City’deki amiral mağazasında izlenebilmeleri için ürünlere iliştirdiği pasif UHF RFID etiketleri kullandı.

Bu iki katlı, 18.000 metrekarelik mağaza, IoT (Nesnelerin İnterneti) şirketi Evrythng’den bir platform ve Avery Dennison’dan donanım kullanarak tüketici etkileşimi için etkileşimli dijital deneyimler sağlamak üzere tasarlanmıştır. Puma NA’nın yeni mağazasında müşteriler, interaktif ekranlar aracılığıyla alternatif renk ve stillerdeki ürünleri görüntüleyebiliyor. Bu ekranlar, sistem bir müşterinin elindeki her ürünü tanımlamasını sağlayan RFID okuyucuları içermektedir.

Bir ürünün etiketi okuyucunun menziline getirildiğinde, o öğenin etiket kimlik numarasını yakalar. Bu kimliği belirli bir ürüne bağlamak için yazılıma erişir ve ekranda alternatif ürün seçimlerini görüntüler. Aynı zamanda Tüketiciler, ekranda yardıma ihtiyaç duymaları halinde bir çalışanı bilgilendirmek için bir düğmeye basabilmektedir. Mağaza içi etkinliklere kaydolabilmektedir. Aynı zamanda RFID sistemini gelecekte bir satış noktası (POS) seçeneği olarak kullanabilirler.

New York Flagship Mağazasında RFID Dağıtımı

Halihazırda RFID sistemini uygulamaya koyan ayakkabı şirketi, Nedap’ın sunduğu bir çözümle bu teknolojiyi tüm mağazalarında envanter yönetimi için nasıl kullanacağını keşfetmeye başladı. İlk olarak, ilkbaharda başlayan tam dağıtımdan önce 2022’nin başlarında üç mağazada gerçekleşen pilot program planlandı. Bilharz, Nedap’ın tescilli bir temel performans göstergesi yaklaşımına sahip olduğunu ve Puma’nın öğrenmeleri yakalamak ve teknolojinin iş değerini kanıtlamak için kullandığını belirtti.

Seçilen üç mağazadaki ürünlere RFID etiketleri dahil edilmiştir. RFID okuyucuları, mallar sergilenirken ve satın alınırken etiket kimliklerini yakaladı. Puma NA, her mağazada hangi ürünlerin yerinde olduğunu gösteren gerçek zamanlı dijital verileri yakalayarak, bir müşteri tarafından talep edilen en yakın ürünü bularak çevrimiçi satın almalara yanıt verebildi. Ardından doğrudan gönderilmek üzere hazır olmasını sağladı. Kısa süre içinde kişiye ön sunum tamamlandıktan sonra, teknoloji kalan Puma NA mağazalarına dağıtıldı.

PUMA RFID İLE SATIŞLARINI ARTTIRDI

Her Ayakkabı Çiftini Etiketleme

RFID etiketleri, üretim noktasında her kutulu ayakkabı setine uygulanır. Her etikette kodlanan benzersiz kimlik numarası, iD Cloud yazılımındaki stok tutma birimi (SKU) ayrıntılarıyla bağlantılıdır. Ayakkabılar mağazalara gönderildikten sonra çalışanlar haftalık düzenli şekilde envanter sayımları yapar. Sayım sırasında etiketleri sorgulamak için el tipi UHF RFID okuyucu kullanabilmektedir. Cihazda iD Cloud uygulamasını açıp, ardından vitrin önü veya arka odada dolaşarak etiket kimliklerini yakalayabilir. Ve hangi etiketlerin algılandığını ve hangi etiketli ürünlerin eksik olabileceğini görüntüleyebilirler.

Yazılım, belirli bir SKU’nun sayısının önceden belirlenmiş bir minimuma ne zaman ulaştığını belirliyebilir. Bunun yerine getirilmesi için sipariş önerileri sağlayabilir. Satış noktasındaki ve mağaza çıkışındaki okuyucular, kuyrukları azaltmak ve daralmayı önlemek için etiket kimliklerini yakalamaktadır. Bir ürün satın alındığında, etiket kimliği tümüyle okuyucu tarafından alınır ve yazılım, o ürünü envanterden kaldırır. Gelecekte, etiketli bir ürün satın alınmadan çıkıştan geçerse, o konumda etiket kimliği okuyacak ve kayıp önlenemezse yerine getirme siparişi verilerek ikaz verilecektir.

Nedap, Puma NA dağıtımının, teknolojisinin bir perakende ortamında nasıl hızlı faydalar sağlayabileceğinin bir örneği olduğunu belirtiyor. Bilharz, “Çözümümüz çok kiracılı olduğundan ve RFID’nin outlet mağazalarında olduğu kadar amiral mağazalarında da etkili olduğunu kanıtladığından, benzersiz zorluklar veya özelleştirmeler olmadı” diyor.

İleriye dönük olarak Puma NA, sistemin tüm tüketici temas noktalarında kusursuz marka deneyimi sağlayacağını öngörüyor. Satışlardaki yüzde 2’lik artış, ikmalde de yüzde 2’lik bir artışla birlikte gelir. Bu durum, rafta bulunabilirliğin ve satış oranlarının artmasına yol açtığını gösterir. Son olarak bu verileri göz önünde bulundurduğumuz zaman Puma RFID ile satışlarını arttırdı diyebiliriz.

KAYNAK: https://www.rfidjournal.com/puma-north-america-boosts-sales-with-rfid