NFL, RFID VE UWB İLE OYUNCU GÜVENLİĞİNİ VE SEYİRCİ DENEYİMİNİ İYİLEŞTİRİYOR

 

Sahada Oyuncu Takibi

Profesyonel sporlar, en üst düzeyde performans ve sürekli optimizasyon dürtüsüyle yönlendirilir. NFL’deki Amerikan futbolu bir istisna değildir. Bunun için güvenilir ve anlamlı veri ve istatistikler şarttır.

Bu Yeni Nesil İstatistikler , Zebra Technologies’in sahadaki oyuncu ve top takip çözümü sayesinde elde ediliyor . Oyuncular ve futbol topları aktif RFID etiketleri ve UWB sensörleri ile takip edilir . Bu, verilerin gerçek zamanlı olarak yakalanmasına ve NFL takımlarına ve taraftarlarına sunulmasına olanak tanır.

 

NFL, profesyonel ABD-Amerikan futbol ligidir. 1920 yılında Canton, Ohio’da Amerikan Profesyonel Futbol Federasyonu olarak kuruldu. 1922’de Ulusal Futbol Ligi olarak yeniden adlandırıldı. 2021 yılı itibarıyla yıllık 17 milyar ABD doları gelir elde eden NFL, finansal açıdan dünyanın en başarılı spor ligi konumundadır.

NFL’de 32 takım iki konferansa bölünmüş olarak oynuyor: Amerikan Futbol Konferansı (AFC) ve Ulusal Futbol Konferansı (NFC). Konferanslar dört bölüme ayrılmıştır. Her takım sezon öncesi dönemde 3, normal sezonda ise 17 maç oynuyor. Sezon sonunda her konferansın en iyi yedi takımı play-off’larda şampiyonluk için yarışacak. Elemeli turnuva büyük final olan Super Bowl ile sona eriyor. 2023’te “Super Bowl Sunday”de Büyük Maçı tahminen 200 milyon izleyici izledi.

NFL takımları maç bazlı verilere büyük ilgi gösteriyor. Hangi oyuncu her oyuna en uygun? Oyuncuların antrenman ve maçlardaki performansı nasıl? Bir oyuncu sakatlıktan tamamen kurtuldu mu? Bunlar NFL takımlarının antrenörlerini, oyuncularını ve genel menajerlerini meşgul eden sorulardan sadece birkaçı. Ek veriler hayranlarla etkileşim için de geçerlidir. Tuttuğu takımın oyun kurucusunun ligdeki performansı nasıl? Son oyunda geri koşma kaç yarda koştu?

Bu soruların cevapları oyun verilerinin yakalanıp değerlendirilmesiyle bulunabilir. Bunu yapmak için NFL, 2016’dan beri Zebra Technologies’in saha takip çözümü Zebra MotionWorks Sport’a güveniyor. Zebra, NFL’nin Yeni Nesil İstatistikler adı verilen oyun başına 200’den fazla istatistik elde etmek için kullandığı RFID ve UWB ile veriler üretiyor.

 

RFID’Lİ SPOR EKİPMANLARI

 

Bir futbol takımında en fazla 53 oyuncu yer alır. Her oyuncu, omuz vatkalarının apoletlerinin altında bulunan iki aktif RFID etiketiyle donatılmıştır. Etiketler nikel boyutundadır, yalnızca 3,3 gram ağırlığındadır ve kalınlığı çeyrek inçten biraz fazladır. Etiketler, gerçek zamanlı konum verilerini saniyede 12 Hertz hızında iletecek şekilde programlanmıştır. Tüm sezon boyunca ekipmanda kalırlar ve iki sezona kadar dayanabilirler. Aktif sezonda pil değişimi gerekli değildir.

 

Diğer oyuncuların aksine, linemenlerin toplam üç RFID etiketi vardır. Sebebi: Bir oyundan önce, yan hakemler hücum hattında üç veya dört puan duruşunda dururlar. Bu pozisyonda sahaya bir veya iki eliyle temas ederler. RFID etiketleri yere yakın olduğundan alıcı antenlerine iletim daha zordur. Omuz vatkalarının arka orta kısmında yer alan üçüncü RFID etiketi bu konumda veri aktarımını sağlar. Tek bir oyunda 300’den fazla RFID etiketi dağıtılır.

 

Teknoloji dağıtımı oyuncularla sınırlı değildir. Hakemler, sahadaki direkler ve hatta futbolun kendisi RFID etiketleriyle takip ediliyor. Performansın etkilenmemesi için RFID etiketli futbol topu, tıpkı etiketsiz bir futbol topu gibi 400 gram ağırlığındadır. Topun uçuş özellikleri değişmeden kalır. Entegre RFID etiketi, oyun sırasında konum verilerini saniyede 25 Hertz hızla iletir. RFID futbol topu, Zebra Technologies ve Ada, Ohio’lu spor malzemeleri üreticisi Wilson Sporting Goods’un ortak geliştirmesidir.

 

UWB SENSÖRLERİ

Antenli UWB sensörleri stadyuma yerleştirilir ve yakalanan verileri RFID etiketlerinden alır. Veri alımından görselleştirmeye kadar geçen süre yalnızca 5 saniyedir.

 

32 NFL stadyumunun her biri 22 ila 24 antenle donatılmıştır. Düşük kazançlı, orta kazançlı ve yüksek kazançlı antenler konuşlandırılır. Anten montajı tipik olarak stadyumun orta bölümü olan 200 seviyesinde gerçekleşir. Buradan sensör antenleri konum verilerini RFID etiketlerinden alır. Maksimum okuma mesafesi 350 feet’tir. Farklı radyasyon modelleri nedeniyle, 120 x 53,3 yard aralığının tamamını kapsayan tam bir anten kapsama alanı garanti edilir.

 

Diğer radyo teknolojileriyle karşılaştırıldığında UWB daha yüksek konum doğruluğu sunar. Bu, sinyal gücünün değil, verici ile en az üç alıcı arasındaki sinyal yayılma süresinin ölçülmesiyle gerçekleştirilir. Etiket sinyali, mesafeye bağlı olarak stadyumdaki tüm alıcılar tarafından farklı zamanlarda alınır. Zaman farkı ışığın sabit hızıyla çarpılarak vericinin koordinatları hesaplanır. Konum inç cinsinden doğru bir şekilde belirlenir.

 

Veriler antenlerle alındıktan sonra, yakalanan veriler korumalı bir Ethernet kablosu aracılığıyla uç cihaza ve MotionWorks yazılımına iletilir . Bu işlem 50 milisaniye sürer. Yazılım, her oyuncuyu tanımlayan ve konum verilerini işleyen bir katman görevi görür. Sonuç: oyuncu ve futbol konum verilerinin gerçek zamanlı olarak gösterge panosunda görselleştirilmesi. Veriler daha sonra ara belleğe alma ve filtreleme yoluyla işlenir ve yalnızca 5 saniye içinde NFL’ye iletilir. MotionWorks yazılımı oynatma başına 260 veri noktasını işler. Normal bir oyun gününde 750 milyon veri noktası aktarılıyor ve istatistiklere dönüştürülüyor.

 

ZEBRA MOTIONWORKS™

Çeşitli kullanım durumları için RTLS:

  • Personel takibi
  • Araç, malzeme, alet ve ekipman takibi
  • Malzeme akışı yönetimi ve envanter yenileme

Uygulama Alanları:

Spor, Lojistik, Otomotiv, Havacılık, Endüstriyel Üretim, Sağlık

 

Kaynak: https://www.rfid-wiot-search.com/zebra-nfl-on-field-player-tracking#teaser2