Metaverse, günümüzün teknolojik sektöründeki yeni terimdir. IoT, Metaverse’in çalışmasını sağlamada önemli bir role sahiptir. Kullanıcıların sanal bir dünya aracılığıyla oyun, eğlence veya iş gibi birden çok etkinlikle etkileşim kurmasını ve bunlara katılmasını sağlar. Metaverse, esasen sosyal medyanın geleceği olarak kabul edilmektedir. İşletmeler ayrıca bunu gelişmekte olan pazar alanını ele geçirmek için bir fırsat olarak görüyor.

Metaverse ve NFT’lere Genel Bakış

Metaverse , kullanıcılara gerçek ve heyecan verici bir dijital deneyim sunan sanal dünyadır. Bu konsepti hala yeni ve çeşitli şirketler bu teknolojiyi geliştirmek için yenilikçi yollar arıyor. Ancak teknolojinin arkasındaki temel kavramı bilen herkes, gelecekte onun önemini kavrar. Bu nedenle birçok şirket, işlerini ve ürünlerini Metaverse’te tanıtmalarına yardımcı olacak yollar keşfetmeye yatırım yapıyor ve zamanlarını ayırıyor. 

NFT’ler meta veri deposunda önemli bir rol oynar. NFT’ler, bir kullanıcının dijital sanat, resim, imza ve daha fazlası gibi dijital varlıkların sahipliğini temsil eden kriptografik belirteçlerdir. Başlangıçta NFT’ler dijital varlıkların ticaretini yapmak için oluşturulmuştur. Ancak işleyişi ve konsepti son derece popüler hale geldi ve çeşitli kullanım durumlarında uygulanabilir hale geldi. 

Metaverse’de NFT’ler, VR ve AR teknolojisi ile entegre olur ve tüm alanın düzenlenmesini sağlar. Bu, NFT’lerin Metaverse’teki sanal avatarlar, oyun içi varlıklar ve dijital emlak gibi tüm dijital varlıkların sahipliğini temsil edebileceği anlamına gelir. Bunun dışında kullanıcılar, Metaverse’de istedikleri dijital ürünleri keşfetmek ve satın almak için NFT’lerden yararlanabilir. 

NFT’lerin Metaverse’deki rolü önemlidir. Satın almaktan dijital varlıklara sahip olmaya kadar, NFT’lerin Metaverse’de çeşitli yardımcı programları vardır. NFT’ler esasen Metaverse’de gerçek dünya nesneleri olarak çalışır. Varlıkların tokenleştirilmesini sağlarlar. Blok zinciri oyunlarında büyük uygulanabilirlik sunarak onları bu alanda oldukça popüler hale getirirler. 

IoT

Metaverse ve IoT Arasındaki İlişki

IoT, bir Metaverse için temel altyapı olarak adlandırılmaktadır. Metaverse, kurucu teknolojilerini barındırmak için büyük altyapı gerektiren büyük bir alandır. Veri toplamak ve senkronize etmek için birden fazla fiziksel cihazın ve ağın bağlanmasını içerir. Dolayısıyla IoT, bunu kullanıcılar için gerçekleştirecek temel güçtür. 

IoT nesneleri, birbirine bağlı nesnelerin ve varlıkların IoT ekosistemi aracılığıyla, Metaverse’te  görsel, işitsel ve deneyimsel duyumlar oluşturmak için sentetik verileri yakalar. Örneğin, başın hareketinden ellerin hareketine kadar insan vücudu bilgileri ve daha fazlası, kullanıcılar için gerçekçi deneyimler yaratmak için taklit edilmektedir. 

Bunun dışında IoT, ağların Metaverse aracılığıyla tek bir görsel ekranı birleştirip yansıtmasını sağlayacağından, işletmeler ürünlerini daha iyi pazarlayabilecektir. Cihaz, herhangi bir kullanıcının konumunu analiz ederek (onun rızasıyla), yakındaki mağazalardan kullanıcılara kişiselleştirilmiş teklifler sunabilir. 

Ayrıca Metaverse üzerinden IoT bağlantılı ağların en büyük avantajı, NFT’lerin doğrulanması ve orijinalliğidir. NFT’ler ve Metaverse dünyasını IoT donanımıyla eşleştirerek, Metaverse için gelişmiş ve güvenli bir sistem kurulabilir. 

NFT’ler Neden Gelecek?

Kullanıcıların birbirleriyle sosyalleşme ve geleneksel sosyal medya paradigmalarıyla etkileşim kurma şeklini NFT değiştirebilir. Ayrıca NFT’ler, Metaverse’de işlem yapılmasını mümkün kılan ana bileşenlerdir. İşletmelerin daha fazla dijital varlığı Metaverse’ye entegre etmesinin kritik bir yönü, oynayarak kazanılan oyunlardır. Bu oyunlar, oyuncular arasında daha fazla etkileşim sağlar. Aynı zamanda kullanıcıların ticaret ve oyun içi kaynak ödünç verme avantajlarından yararlanmalarını sağlar. 

NFT’lerin kullanılmasıyla süreç daha kolay hale gelecek, daha adil ve şeffaf bir sistem sağlanabilecektir. Bunun yanı sıra, farklı işletmeler, NFT avatarlarını hedef kitlelerle etkileşim kurmak ve onların ürün ve hizmetleriyle ilgilenmelerini sağlamak için kullanabilir. Yazılı veya görüntülü konuşma yapmak yerine, NFT avatarları, kullanıcıların gerçek hayattaki kimliklerini ifşa etmeden markayla daha etkili bir şekilde etkileşime girmelerini sağlayacaktır. Bu nedenle, NFT’ler bir Metaverse için çok önemlidir. Kesinlikle Metaverse’nin geleceğini sonsuza dek şekille

ndirecektir.

IoT

Metaverse’te Bina için IoT

Metaverse’nin en büyük cazibesi, geliştiricilere NFT’ler aracılığıyla dijital varlıklar oluşturmaları. Aynı zamanda bunlarla etkileşim kurmaları için bir platform sunmasıdır. Ancak, bu sistem henüz başlangıç ​​aşamasındadır. Herkes için uygulanabilir hale getirilmesi için geliştirilmesi gerekmektedir. IoT, farklı cihazları ve ağları bağlama özelliğini kullanarak bunu gerçekleştirebilen muazzam bir teknolojidir. IoT ve bileşenlerinden yararlanırken, merkezi olmayan bir NFT pazarı dağıtılmaktadır. Böylece Metaverse pazarına sorunsuz bir şekilde entegre edilmektedir. Ayrıca dijital avatarların oluşturulması ve basılması da yapılır.

IoT’nin Metaverse ve NFT’lerin geliştirilmesindeki rolü önemlidir. Doğru IoT çözümlerinden yararlanarak Metaverse, her zaman daha geniş bir kitleye hitap edecek şekilde daha basit ve rafine hale getirilebilir. Ayrıca, işletmelerin ürünlerini uygun maliyetli bir fiyata daha kapsamlı bir şekilde tanıtmalarına olanak sağlayacaktır.

KAYNAK:https://www.iotforall.com/how-do-nfts-and-metaverse-fit-into-iot