Yakın Alan İletişimi anlamına gelen ve radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisinden geliştirilmiş olan NFC nasıl çalışır? Nedir bu nfc? Telefonların, tabletlerin, dizüstü bilgisayarların ve diğer cihazların verileri, NFC donanımlı cihazlarla kolayca paylaşmasına olanak tanır. NFC ve RFID benzer teknolojiler içerir ancak, NFC teknolojisi yaklaşık 4 inçlik bir alan iletişimi ile sınırlıdır. Çoğu insan, NFC’yi düşük iletim aralığı sebebiyle önemli bir güvenlik avantajı olarak görür.

NFC’nin Çalışma Prensibi

NFC etiketleri, veri depolayan bir mikroçip içerir. Böylece saklanan verileri bir NFC bağlantısı üzerinden tarayarak akıllı telefona iletir. NFC küçük miktarlarda veriyi çok kısa bir mesafeden aktarmak için harika bir teknolojidir. Kablosuz şekilde cihazlar arasında etkileşim kurmayı sağlayan bu teknoloji, manyetik alan indüksiyonu kullanarak işlemleri gerçekleştirmektedir. 10 yılı aşkın süredir var olan fakat yaygın olarak kullanılmayan NFC, özellikle pandemi döneminde temassız ödeme gibi işlemlerde dünyada sıkça kullanılan bir teknoloji haline dönüşmüştür. Aşağıda NFC’nin hangi işlemler için kullanıldığını maddeler halinde açıkladık.

  • NFC, akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların, tabletlerin ve diğer cihazların yakın mesafedeyken veri paylaşmasına izin verir.
  • NFC teknolojisiveri aktarımı, kimlik doğrulama, bağlantı kurma, okuma, yazma, erişim, temassız ödeme gibi hizmetleri sağlayabilmektedir. Bu nedenle pek çok hizmet alanında hem kurumsal hem de bireysel olarak çözüm aracı olmuştur.
  • Elektromanyetik alanlar, verileri iletmek veya bir alıcı cihazda elektrik akımlarını indüklemek için kullanılmaktadır.NFC teknolojisinin Bluetooth ve Wi-Fi gibi diğer temassız iletişim teknolojilerinden en büyük farkı ise herhangi bir güç kaynağı olmadan çalışabilmesidir.
    Pasif NFC cihazları, aktif cihazların ürettiği alanlardan güç çekerek çalışmaktadır.
  • NFC pasif cihazlarda çalıştığı gibi, akıllı telefonlarda da çalışmaya müsaittir. Android telefonlarda NFC nasıl çalışır? Dediğimizde 3 tür mod bulunur; Okuyucu ve yazıcı modu, eşler arası mod ve etiket okuma modudur.
NFC Nasıl Çalışır

Cihazlar Arası Bağlantı

NFC’nin bu işlevi, pratikte en kullanışlı olanıdır. İster kulaklıklarınızı müzik sistemine ister akılı telefonunuzu dijital kameranıza bağlayın; NFC bu işlemi zahmetsiz ve hızlıca gerçekleştirebiliyor. NFC bize aslında Bluetooth bağlantının gerçekte nasıl olması gerektiğini gösterdi diyebiliriz. Eğer iki cihaz (kulaklık ve ses sistemi) NFC uyumlu ise yapmanız gereken tek şey her iki cihazı da açıp birbirine hafifçe dokundurmak.
Ancak veri transferi için WLAN ya da Bluetooth gibi diğer bir kablosuz teknolojilere ihtiyaç var çünkü NFC yüksek veri hızına sahip değil. NFC teknolojisi aynı zamanda bu işlerle uğraşmayı sevenleri de memnun ediyor. Gerekenler yalnızca NFC destekli bir Android telefon ve ‘NFC tag’ adı verilen etiketler. Bunlar pasif NFC yongaları ve büyüklükleri de madeni para kadar. Arkası yapışkanlı etiketler olarak tek başlarına ya da anahtarlık gibi eşyalara entegre edilmiş olarak satılıyor ve kolayca programlanabiliyorlar. Akıllı telefon içinde bulunan aktif NFC yongası, etikete kodlanmış olan bilgiyi okumak için yeterli enerjiye sahiptir. Bunu uygulayabilmek için gelişmiş programlama yeteneklerine sahip olmanız gerekmemektedir.

Anında Bilet

Giriş kartları ve biletler de NFC’nin kullanım alanlarındandır. Alman demiryolları, Touch&Travel ürünü ile NFC teknolojisinden nasıl faydalanılabileceğini etkin bir şekilde gösteriyor. Yolcunun tek yapması gereken, NFC destekli telefonuna ilgili uygulamayı indirmek. Burada avantaj, herhangi bir yerden fiziksel olarak bilet satın almak zorunda olmamanız.

NFC ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

NFC ≠ NFC: Tümleşik NFC yongasına sahip cihazların sayısı git gide artıyor. Analistlere göre yalnızca bu yıl dünya genelinde satılacak olan NFC destekli akıllı telefonların sayısının 545 milyonu bulması tahmin edilmektedir. Diğer taraftan her servis, her NFC yongası ile uyumlu değil. Emin olmak için uyumlu cihazların listesine bakmak gerekiyor.
NFC sınırlandırması: Teknolojik olarak bir engel teşkil etmese bile, NFC yongaları her zaman her servis için kullanılamıyor. Mesela Apple, iPhone üzerindeki NFC çipini sadece Apple Pay hizmeti ile kullanmaya izin veriyor. Genel olarak akıllı telefonlardaki kullanım alanları:

  • Telefon numarası alma ve gönderme,
  • Telefondaki fotoğrafları alma ve gönderme,
  • Dosya transferleri,
  • Konum göndermek ya da karşıdan konum alma,
  • Başkasının telefonunda herhangi bir uygulama açabilmek,
  • NFC etiketleriyle bağlantılar sağlayabilmek,
  • Bluetooth cihazları ile bağlantı kurabilmektedir.
NFC Nasıl Çalışır

Kaynak:https://www.rfidmarket.com.tr/nfc-nasil-calisir