PragmatIC , mağazalardan geri dönüşüm noktasına kadar içecek kaplarını izlemek için NFC uygulamasını tamamladı. Şirket şimdi Elektronik Olarak Etiketleme Yoluyla Sürdürülebilir Plastik Geri Dönüşüm İnovasyonu (SPRITE) projesinin teknolojinin etkili olduğunu kanıtladığını ve geri dönüşüm oranlarını artırabileceğini bildiriyor.

Bu bahar Birleşik Krallık’taki çeşitli tesislerde gerçekleştirilen pilot çalışma, bir mağazaya girdikten sonra ürünler iade sürecinden geçerken şişeli içeceklerin nasıl tanımlanabileceğini test etti. Tüketicilerin en yakın geri dönüşüm noktasını bulabilecekleri bir uygulama ve NFC okuyucuları içeren akıllı geri dönüşüm kutuları ile sistemin geri dönüşümü teşvik etmesi ve tüketicilere yaklaşık 25 peni (30 sent) geri ödemesi sağlaması amaçlanmıştır. 

PragmatIC, proje için özelleştirdiği çeşitli hazır okuyucular kullandı. PragmatIC’in döngüsel ekonomi müdürü Joshua Young’a göre, asıl pilot uygulama 2021’de başladı. Şirket, boş şişe iadeleri için birkaç NFC okuma noktasının yanı sıra üretim noktasında birkaç bin şişenin etiketine uygulanan ISO 14443 standardıyla uyumlu kendi 13.56 MHz NFC FlexIC etiketlerini sağladığını söylüyor.

NFC

SPRITE Programı Nasıl Çalışır?

Halihazırda, birçok İngiliz ve Avrupalı ​​tüketici, bir kap geri dönüştürüldüğünde bir depozitonun tüketiciye iade edildiği depozito-iade planlarına katılmaktadır. SPRITE programı, mağazalara ve markalara, ürünlerinin ve ambalajlarının tedarik zinciri boyunca ve atık akışına nasıl hareket ettiği konusunda daha fazla görünürlük sunar. Bunu yapmaları için daha fazla teşvik sağlar. Şirkete göre, akıllı çöp kutuları kullanılarak şişelerin yüzde 68’lik bir kısmı geri dönüşmüş oldu.

PragmatIC gelecekte, uygulamanın mevduat getirilerine yardımcı olmak için teknolojinin yaygın olarak kullanılmasına yol açacağını umuyor.
Young, şirketin teknolojiyi uygulamak için üreticiler ve perakendeciler ile görüşmelerde bulunduğunu söylüyor. 

Etiketler önce şişelere uygulandı. Ardından bulut tabanlı yazılımda her şişe için bir kimlik oluşturmak üzere tarandı. Her etiket, kullanım ömrü boyunca karşılık gelen şişenin izlenmesini sağlayabilecek benzersiz bir kimlik numarasıyla kodlanmıştır. 

Veriler, içeceklerin alındığını ve satış için rafa yerleştirildiğini göstermek için yazılımda güncellenmektedir. Tüketiciler daha sonra etiketli ürünleri satın aldıklarında, her bir etiket satış noktasında okunmaktadır. Tüketiciler satın alma sırasında bir şişe depozito ödedi. Mevduat hesapları ile akıllı telefonları arasında bir bağlantı oluşturmak için etiketi tarayarak SPRITE uygulamasını indirebildiler.

En Yakın Geri Dönüşüm Kutusunu Belirleme

Şişeler boşaldıkça kullanıcılar onları taradı. Uygulama daha sonra telefonun GPS’ine dayanarak konumlarını belirledi ve en yakın akıllı geri dönüşüm kutusunu buldu. Bu çöp kutusu, herkesin erişimine açıktır. Kullanıcılar, şişeleri belirlenen toplama alanına yerleştirerek okuma noktasına giden talimatları takip etti. Kutuda bulunan NFC okuyucu etiketleri okuduktan sonra, sahibinin hesabına bir geri ödeme yaptı.

Şirket, etiketlerin nispeten sürdürülebilir olacak şekilde tasarlandığını bildirdi. Aynı zamanda kâğıt veya plastik dolgulara eklenebilirler. PragmatIC’e göre çipler, standart NFC çiplerinden daha düşük maliyetli olacak şekilde tasarlanmıştır.

Etiketin düşük çevresel etkisi nedeniyle Young şöyle diyor: “Tipik bir PET [plastik] şişeye bir NFC etiketi ekleyerek bunu gerçekten ölçebildik. Toplam karbonun yalnızca yüzde 1’inden daha azını ekliyorsunuz.” Geri dönüşüm oranlarındaki iyileşme ölçüldüğünde, net kazancın ek etkiden daha ağır basacağını da ekliyor.

NFC

Çöp Miktarını Azaltma

Ölçülen yüzde 68’lik geri dönüş oranı, akıllı olmayan çöp kutuları ile yapılan geri dönüşümü içermiyor. Bu nedenle Young, toplam geri dönüşüm oranının kaydedilen rakamdan daha yüksek olduğunun varsayılabileceğini söylüyor. “Bu kesinlikle öncekinden daha yüksek.” Genel olarak, Birleşik Krallık’taki geri dönüşüm oranları tipik olarak yüzde 40’ın altındadır.

Pilot, atılan şişeleri temizlemeye teşvik etmek için yerleşik bir yönteme sahipti. Birisi etiketli boş şişe bulursa, telefonunu NFC özellikli akıllı çöp kutusuna dokundurup şişeyi içine bırakır.  Ardından etiket otomatik olarak okunmaktadır. Daha sonra bireysel geri dönüşüm için geri ödeme yapılacaktır. Young, “Bu, insanların sokaklardaki çöpleri gerçekten toplaması için bir teşvik olduğu anlamına geliyor” diyor.

PragmatIC için bir sonraki aşama, sistemi Web tabanlı bir arayüz sağlayacak şekilde tasarlamak ve böylece tüketicilerin bir uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır. Şirket, kullanıcıların akıllı telefonlarına dokunup elde edilen verileri görüntüleyebileceklerini ve geri ödemelerini talep edebileceklerini bildirdi.

PragmatIC, şişeleri etiketlemek için düşük maliyetli bir ürün sunmaktadır. Teşvikleri ve daha fazla geri dönüşümü teşvik etme araçları sağladığından, “Teknolojimizin ayak izi açısından maliyet açısından yardımcı olduğunu düşünüyorum” diyor.

Ayrıca çözüm, markalara ve perakendecilere iade davranış kalıplarını incelemek için gerekli verileri sunarak optimizasyonu artırmak için analitik sağlamaktadır. Sistem aynı zamanda yerel yetkililerin veya konseylerin, uyumluluğun düşük olduğu veya daha fazla çöp kutusunun gerekli olabileceği belirli alanları hedeflemelerine yardımcı olmak için çabalarını yönlendirerek, uygulamayı optimize etmelerini sağlamaktadır.

Birleşik Krallık’ta Young, “Markalardan ve perakendecilerden atık yönetiminin maliyeti için daha fazla sorumluluk almalarını isteyerek üretici sorumluluğunu genişleten mevzuatta çok fazla hareket görüyoruz.” diyor. Perakendeci için kaç şişe koyduğunu ve ne kadarının geri dönüşüme yakalandığını bilmesi son derece değerlidir.

Young, bu teknolojinin, NFC RFID teknolojisi kullanımına yeni bir yaklaşım olduğunu belirtiyor. NFC RFID’nin tüketici noktasının ötesinde aşağı yönde nasıl kullanılabileceğini göstermek için gerçekten oldukça önemli noktadır.