Hindistan, IoT Destekli Uzay Aracını Fırlatmak için yeni bir şeyler yapmak istiyor. Gelin sizlerle yazımızda bunlardan bahsedelim.

Seattle merkezli fırlatma hizmetleri sağlayıcısı Spaceflight, NewSpace India Ltd. (NSIL) ile ticari bir anlaşma kapsamında Hindistan’ın Polar Uydu Fırlatma Aracı (PSLV) görevine dört Astrocast 3U uzay aracı fırlatmayı planladığını duyurdu. Önümüzdeki ay gerçekleşmesi planlanan bu görev, Hindistan’ın Satish Dhawan Uzay Merkezi’nde Sriharikota’dan başlayacak. Astrocast uzay aracını Hindistan’ın ulusal birincil uydusuyla birlikte Güneş-eşzamanlı yörüngeye (SSO) ortak yolcu olarak taşıyacak.

Ülkenin Uzay Bakanlığı’na bağlı bir şirket olan NSIL, Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü’nün (ISRO) ticari koludur. Şirket, çeşitli uzay işi faaliyetlerinde bulunuyor ve ISRO’nun fırlatma aracında müşteri uydularını fırlatıyor. Hal böyleyken şirketlere göre bu son görev, Spaceflight’ın sekizinci PSLV lansmanını ve Astrocast’in Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı nano uydu ağını ve takımyıldızını destekleyen dördüncü görevini temsil ediyor. Böylelikle görev tamamlandığında, Spaceflight, Astrocast ile bu tür 16 uzay aracını fırlatacak. Böylece işletmelerin uzak bölgelerdeki varlıkları izlemesini sağlayacak.

IoT

Hindistan’ın Polar Uydu Fırlatma Aracı görevi

Spaceflight, fırlatma hizmetleri paketi ve Sherpa yörünge transfer araçları aracılığıyla uzay taşımacılığı sağlar. Firma bugüne kadar bu şekilde yüzlerce uydu fırlattı. Mitsui & Co.’nun portföyünün bir parçası ve ABD merkezli bağımsız bir şirket olarak faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Astrocast, hayvancılık, denizcilik ve kamu hizmetleri gibi hizmetler sunan nano IoT ağı işletmektedir. IoT ağı, işletmelerin dünyanın her yerindeki uzak varlıkları izlemesine ve bunlarla iletişim kurmasına olanak tanır. Böylelikle Airbus, CEA/LETI ve ESA ile ortaklıklar sürdürür.

Spaceflight CEO’su, bir açıklamada, “PSLV, uzun süredir Spaceflight için güvenilir bir fırlatma ortağı olmuştur. Son birkaç yıldaki COVID-19 kısıtlamalarından sonra NSIL ile tekrar çalışmaktan heyecan duyuyoruz.” dedi. “Dünya çapında farklı fırlatma sağlayıcısı ile çalışma deneyimine sahibiz. Bu yüzden müşterilerimizin tam ihtiyaçlarını karşılayan görevleri belirleyebiliyoruz.

Astrocast’in düşük Dünya yörüngeli uydu takımyıldızı ağı boyunca hareket eden varlıkları birbirine bağlayan çift yönlü iletişim sunar. Küçük modüller ve anten, sistem entegratörlerinin balıkçı şamandıralarından konteyner izleyicilere veya hareketli hayvanlara kadar herhangi bir cihaza bir modül yerleştirmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Çözüm, insan müdahalesi ve onarım ihtiyacını en aza indirmeyi amaçlamaktadır.

IoT

Şirketlere göre Astrocast, uzun süredir Spaceflight müşterisi.  2022’de IoT ağ operatörü,IoT takımyıldızına uyum sağlamak için Spaceflight ile çoklu fırlatma anlaşmasını genişletti. Spaceflight daha önce, 2018’deki SSO-A misyonuna ve 2019’daki PSLV- C45’e dayanan gösteri modelleri de dahil olmak üzere 12 Astrocast uzay aracını yörüngeye fırlatmıştı.

Bugüne kadar, Spaceflight yörüngeye 450’den fazla müşteri yükü alarak 50’den fazla fırlatma gerçekleştirdi. Bu yıl şirket, Sherpa-AC ve Sherpa-LTC araçlarının ilk lansmanlarını gerçekleştirdi. Bir sonraki yörünge test aracı (OTV) görevinin 2023’ün ortalarında gerçekleşmesi bekleniryor. Spaceflight’ın Sherpa-ES çift yakıtlı, yüksek delta-V OTV’sini GEO Pathfinder ay sapan görevinde başlatması bekleniyor.

Astrocast’in CFO’su Kjell Karlsen hazırlanan açıklamada, “Bu lansman, en gelişmiş ve sürdürülebilir uydu IoT ağını kurma ve işletme misyonumuzu gerçekleştirmemize daha da yaklaşmamıza yardımcı oluyor” dedi. Bunun dışında “Uzay uçuşu ile uzun süredir devam eden ilişkimiz ve onların geniş bir araç portföyüne erişimleri ve bunlarla ilgili deneyimleri, bize uydularımızı fırlatmak için gereken esnekliği ve özelleştirmeyi sağladı. Ağımızı büyütürken uzaya garantili erişim bizim için kritik önem taşıyor. Spaceflight ile olan ortaklığımız, takımyıldızımızı verimli bir şekilde oluşturmamızı sağlıyor.”