Dronların RFID alanında yardımcı olup olamayacağını görmek için bazı araştırmalar yapılıyor. MIT araştırmacıları, küçük, güvenli, hava dronlarının Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) etiketlerini onlarca metre öteden daha doğru bir şekilde okunmasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Dronlar ile RFID Envanter Sayımı sistemini bu sayede kullanıma soktular.

Dronlar ile RFID Envanter Sayımı

Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) ile, etiketlerin hem aktif alanda hem de pasif alanda, pilsiz tasarımları nedeniyle tedarik zinciri yönetiminde devrim yaratması beklenmektedir. RFID etiketleri, RFID Okuyucular/tarayıcılardan kablosuz olarak güç almaktadır.  Ardından depo yöneticilerinin envanteri daha verimli bir şekilde kaydetmesi için tanımlayıcı numaralar yapılmaktadır.

MIT’de Sony Corporation Kariyer Geliştirme Medya Sanatları ve Bilimleri Yardımcı Doçenti Fadel Adib bir basın açıklamasında, “ABD Ordusu, 2003 ve 2011 yılları arasında depoları arasında 5,8 milyar dolarlık erzak izini kaybetti” dedi.

“ABD Ulusal Perakende Federasyonu, 2016’da perakende mağazalarındaki ürün kaybının yüksek oranda olduğu tespit edilmiştir. Daralmanın yıllık ortalama 45.2 milyar dolar olduğunu bildirdi. Bu araştırma, dronların eşya ve ekipmanı bulmasını ve yerelleştirmesini sağladı. Bu sorunları çözmek için temel bir teknolojik ilerleme sağlayacağını göstermektedir.

Araştırmacılar tarafından ortalama yaklaşık 19 santimetrelik bir hata ile etiketlerin konumlarını belirlenmiştir. RFID etiketlerini onlarca metre öteden okuyan küçük, güvenli hava dronları oluşturulup, test edilmektedir.

Dronlar ile RFID Envanter Sayımı

Dikkate alınması gereken bir önemli hususta güvenliktir. Bir çarpışma durumunda yaralanmayı önlemek için plastik rotorlu çok küçük dronların kullanılması güvenliğin en üst seviyeye çıkarılması için kullanılmaktadır. Küçük dronlar, birkaç santimetreden daha fazla menzile sahip bir RFID okuyucuyu taşımak için çok küçüktür. Bu nedenle bu konu hakkında okuyucu ağırlığına göre seçim yapılmalıdır.

Drone’lar, RFID dahil olmak üzere birçok uygulamada giderek daha kullanışlı hale geliyor. Böylece tüm avlunun envanterini çıkarması gereken bir kereste deposunu düşünün. Şu anda, bir operatörün tüm avlu içinde RFID okumaları almak için avluda yürümesi gerekmektedir. Bunlar çok büyük avlular olabilir. Dronlar ile RFID Envanter Sayımı sistemi ile çok kısa bir sürede bahçenin etrafında uçurabilirsiniz.

Kaynak;https://rfidworld.ca/drones-doing-inventory-counts-using-rfid/2899