Wall Street Journal’ın haberine göre Çin hükümeti, vatandaşların araçlarını RFID çipler kullanarak takip edebilecekleri bir program üzerinde çalışıyor. İlk olarak gönüllü olacak olan bu program, 1 Haziran’da uygulamaya geçiyor. 2019 yılı itibariyle tüm yeni araçlar için zorunlu olacağı söyleniyor.

RFID ÇİPLER

Program “Çin Halk Güvenliği Bakanlığı” ve bakanlığa bağlı “Trafik Yönetimi Araştırma Enstitüsü” tarafından uygulamaya konuyor. Araç camlarının ön taraflarına yerleştirilecek olan RFID çipler, yol kenarlarındaki okuyucular tarafından okunmaktadır. Böylece Çin’in başkanı Xi Jinping için oldukça öncelikli olan trafik ve dolayısıyla hava kirliliğinin önlemektir. WSJ’nin incelediği bazı belgeler vardır. BU belgelere göre aynı bu çözüm ile araçlarla yapılan terörist saldırıların da önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Sistem bir GPS gibi araçların herhangi bir anda nerede olduğunu tespit edemez. Ancak her bir çip üzerinde araç plakası, aracın rengi gibi hangi bilgilerin bulunacağı açıklanmıştır. RFID çiplerinin araçlara yapıştırılması bildiğiniz gibi yeni bir teknoloji değildir. Bir çok ülkede özellikle gişe geçişlerinde kullanılıyor. Meksika ise Çin gibi bu yöntemi kullanarak trafik sorununu çözmeye çalışan ülkelerden biri.

Gerçekten bu kadar masumane bir kullanım olacak mı?

Söz konusu Çin sadece trafik ve hava kirliliğine çözüm amaçlı geliştirme olduğunu düşünmek naiflik olacaktır. Çin’in vatandaşlarına sosyal skorlar vermeye başlaması, yüz tanıma teknolojileri ve internet üzerindeki ciddi kontrolü ne kadar “gözetlemeye meraklı” bir ülke olduklarını gözler önüne seriyor.

Washington’da Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde Teknoloji ve Kamu Politikası Programı Direktörü James Andrew Lewis, ”yeni RFID sistemini hükümetin vatandaşlarını izlemek istediğini” açıklamıştır.

” Çin Hükümeti gerçek bir gözetim devleti yaratmak için her şeyi yaptı. Bu da hükümet için bilgi bilinci oluşturmak için harcanan büyük çabanın bir parçası. Her ne kadar olumlu sonuçları olacak olsa da tüm bu olumlu sonuçlar asıl amacın altında ezilip kalacaktır. ”

KAYNAK:webrazzi.com