Küresel iletişim, güvenlik, elektronik ve paketleme şirketi Toppan , geleneksel NFC etiketlerine kıyasla çevresel etkiyi azaltmak için tasarlanan yeni çevre dostu NFC etiket çıkardı. Şirketin bildirdiğine göre Çevre Dostu NFC Etiket, alt tabaka olarak kağıt kullanıyor. Bu da geleneksel polietilen tereftalat (PET) filme bir alternatif sağlıyor. Etiket, standart etiketlerle aynı seviyede performansı sunmayı amaçlayan devre üretim teknolojisinden yararlanmaktadır. Etiket ayrıca, başka bir üründen çıkarılması durumunda sahtekarlıkla yeniden iliştirmeyi önleyen bir özelliğe sahiptir.

Toppan’ın RFID, Nesnelerin İnterneti ve güvenlik geliştirme genel müdürü Takamitsu Nakabayashi’ye göre, NFC etiketleri için kağıt alt tabakaların kullanımı yeni değil. Çünkü bu tür etiketler 10 yıldır kağıt alt tabakalara oluşturulmuş veya basılmış antenlerle mevcut. Ancak ürünler için ortak üretim yöntemi, anteni kağıt alt tabakaya basmak için iletken mürekkepler kullanmaktı. Bu, standart etiketlere kıyasla performansı düşürür. Şirket, Çevre Dostu NFC etiketin bu performans tavizini önlemek için tasarlandığını açıkladı.

Toppan, 1900 yılında kurulan küresel bir şirkettir. Şu anda dünya genelinde 54.000 çalışanı, müşterileri ve tedarikçileri bulunmaktadır. Toppan, kendi belirlediği sorumluluklarını ve misyonunu yerine getirmek için 2019’da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni ele almak için döngüsel bir ekonomi yaratma, karbondan arındırma ve çevre dostu ürün ve çözümlerin kullanımını yaygınlaştırmayı içeren bir eylem planı oluşturdu. Şirket, belirli sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğinden bu yana, bu hedeflere ulaşma çabalarının karşılığını aldığını söylüyor.

Nakabayashi, Toppan’ın amacının “iklim değişikliği risklerini ve fırsatlarını analiz etmek, karşı önlemleri değerlendirmek ve ilgili bilgileri ifşa etmek” olduğunu söylüyor. Bu çabada, “RFID işimizde SKH’leri ele almaya ve daha çevre dostu ürünlerin geliştirilmesini ilerletmeye odaklanıyoruz” . Bu amaçla Toppan, 2021’de Smartics-u serisinin bir parçası olarak bir UHF RFID modeli geliştirdi.”

çevre dostu NFC etiket

Çevre Dostu Etiketin Başlıca Özellikleri

On yılı aşkın bir süredir Toppan, baskılı antenlerini geliştirmekte ve iyileştirmektedir. 2010 yılında ambalaj kutuları gibi kağıt kaplara basılabilen RFID etiketleri için baskı geliştirdiğini duyurdu. O dönemde hedeflenen talep, kaynak etiketleme ile ilgiliydi. Ardından doğrudan ambalaj malzemeleri üzerine antenler inşa etmek için bir teknoloji olarak geliştirildi.

Nakabayashi, “RFID endüstrisinde daha çevre dostu çözümlere yönelik talepte kademeli bir artış görüyoruz,” diye belirtiyor. Toppan’ın Çevre Dostu NFC Etiketinin önemli ayırt edici özelliği, antenin alt katmanı için kağıt kullanılmasıdır. Bu, PET film alt katmanındaki geleneksel RFID etiketlerinde bulunan plastiklere olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Toppan’a göre çevre dost NFC etiket, performansı artırmaya yönelik bir özellikle geliyor. Etiket, alüminyum folyo kullanılarak bir anten devresinin oluşumunu içerir. Tipik olarak, iletken mürekkepler kullanan anten devreleri, bir devrenin elektrik direncini arttırır. Bu da etiketin iletim performansını olumsuz etkiler. Bu sorunu çözmek için Toppan, lazer kenar teknolojisini rulodan ruloya bir ağ işleme süreciyle birleştiren yeni devre fabrikasyon teknolojisini kullanarak bir kağıt alt tabaka üzerinde anten devresini yarattı. Bu, düşük elektrik direncine sahip alüminyum folyo kullanılarak bir devre oluşturur.

Toppan, yeni çevre dostu NFC etiketin çok çeşitli IC çipleriyle uyumlu olduğunu bildirdi. Etiketin temel modeli, NXP Semiconductors’ın NTAG serisini ve ICODE serisini, STMicroelectronics’in ST25TV IC’lerini veya Fudan Micro’nun FM13HF02 yongalarını kullanır. Bir güvenlik modeli, NXP’nin NTAG DNA serisi, EM Microelectronic’in EM4425’i, Silicon Craft’ın SIC43NT’si veya Fudan’ın FM13HS01’i ile birlikte gelir.

Yıkılabilen Antenle Dolandırıcılığı Önleme

Toppan, etiketin tasarımının sahtekarlığı önlemek için bir kağıt alt tabakanın kullanılmasından yararlandığını açıklıyor. Nakabayashi, bu sayede kağıdın kolayca yırtıldığını ve birisi ürüne yapıştırılmış etiketi yapıştırıcı kullanarak çıkarmaya çalışırsa, bu eylemin alt tabakanın yırtılmasına neden olacağını söylüyor. Çünkü yapışkanın kuvveti kağıt alt tabakanınkinden daha fazla olduğunu açıklıyor.

Nakabayashi, Toppan’ın menkul kıymetler ve hologramlar gibi güvenlik baskısı işinde inşa edilen bir teknoloji temeli olduğunu söylüyor. Yarık işleme gibi çeşitli güvenlik işleme teknolojilerini birleştirerek, “Alt tabakayı daha kırılgan hale getirmeyi başardık”

Bir basın bülteninde yer alan etiket 45 milimetreye 80 milimetre (1,8 inç’e 3,1 inç) boyutlarındadır. Aynı boyuttaki geleneksel etiketler, Çevre Dostu NFC Etiket ile değiştirilirse, şirket bir milyon etiketin plastik tüketimini yaklaşık 110 kilogram (243 pound) azaltacağını söylüyor.

çevre dostu NFC etiket

Nakabayashi’ye göre, beyaz etiket kullanılırsa, kağıt alt tabaka dış katman olarak işlev görecek. Aynı zamanda etiketi plastik film alt tabakalara sahip geleneksel ürünlerden daha ince yapacaktır. Örneğin, geleneksel ürünün etiket katmanı kalınlığı yaklaşık 150 mikrometre (0,006 inç) iken, Çevre Dostu NFC etiket katmanının kalınlığı yaklaşık 100 mikrometredir (0,004 inç).

NFC Teknolojisinin Kullanımını Genişletmek

Nakabayashi, bir dijital dönüşümün zaten yolda olduğunu söylüyor. Bu çerçevede, “Ürünlere NFC etiketleri iliştirme talebinin çeşitli sektörlerde önemli ölçüde artmasını bekliyoruz” diye ekliyor. Etiketler, tüketicilerin etkileşimde bulunmak istedikleri ürünlere uygulanarak orijinalliğini teyit etmelerine, bu ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmelerine veya değiştirme veya beraberindeki ürünleri sipariş etmelerine olanak tanımaktadır.

Örneğin, tüketici sadakat puanları elde etmek için NFC özellikli akıllı telefonunu lüks kozmetik ürünleri veya bir şişe likör etiketine dokundurur. Ayrıca ürünle ilgili videolar izler veya nasıl yapıldığını öğrenir. Farmasötik ürünler üzerindeki etiketler benzer şekilde ilaçlar ve bunların nasıl güvenli şekilde kullanılabileceğini sağlar. Nakabayashi, yeni etiketleri kullanan şirketlerin bir sürdürülebilirlik avantajı elde edeceğini, ancak RF iletim performansından ödün vermeyeceğini söylüyor. 

İnce kağıt alt tabaka etiketinin esnekliği, ürünün eğimli yüzeye sahip olduğu uygulamalara hizmet etmeyi amaçlamaktadır. PET film alt tabakalarında, alt tabakaların sertliği, eğimli yüzeylere yapıştırıldığında etiketlerin soyulmasına neden olabileceğini söylüyor. Nakabayashi, birkaç müşterisinin ürünü benimsemeyi düşündüğünü ve hepsinin ilgilerinin, ürünün çevresel etkisinden kaynaklandığını belirttiğini söylüyor. Etiket artık toplu siparişler için ticari olarak mevcuttur. Şirket, kullanımdan sonra etiketlerin geri dönüşüm için bir iş modeli ekleyeceğini söylüyor.

KAYNAK: https://www.rfidjournal.com/eco-friendly-nfc-tag-features-paper-substrate