Akıllı kart, güvenlik belirteci görevi gören yerleşik bir entegre çipe sahip fiziksel bir karttır. Akıllı kartlar genellikle ehliyet veya kredi kartı ile aynı boyuttadır. Metal veya plastikten yapılmaktadır. Bir okuyucuya doğrudan fiziksel temasla ya da RFID gibi kısa menzilli kablosuz bağlantı standardı aracılığıyla bağlanırlar.

Akıllı karttaki çip, bir mikrodenetleyici veya gömülü bir bellek çipi olabilir. Akıllı kartlar, kurcalamaya karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bellek içi bilgilere koruma sağlamak için şifreleme kullanır. Mikrodenetleyici çipleri olan kartlar, kart üzerinde işleme işlevlerini gerçekleştirebilir ve çipin belleğindeki bilgileri değiştirebilir.

Akıllı kartlar çeşitli uygulamalar için kullanılır, ancak en yaygın olarak kredi kartı ve diğer ödeme kartları olarak kullanılmaktadır. Kısa menzilli kablosuz bağlantı yapabilen akıllı kartlar, temassız ödeme sistemleri için kullanılmaktadır.

Uluslararası standartlar ve spesifikasyonlar akıllı kart teknolojisini kapsar. Bu standartlardan ve spesifikasyonlardan bazıları sektöre özel uygulamalardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, akıllı kart teknolojisi, Secure Technology Alliance tarafından desteklenen uluslararası standartlara uygundur.

Akıllı kartların ilk toplu kullanımı, 1983’te piyasaya sürülen Fransız ankesörlü telefonlarda ödeme yapmak için kullanılmıştır.

Bu Kartlar Nasıl Çalışır?

Akıllı kart mikroişlemcileri veya bellek yongaları, bir seri arabirim üzerinden kart okuyucuları ve diğer sistemlerle veri alışverişinde bulunur. Akıllı kartın kendisi, genellikle akıllı kart okuyucusu olan harici bir kaynaktan güç alır.

Kartlar, okuyucularla doğrudan fiziksel temas veya RFID ile başka bir kısa menzilli kablosuz bağlantı standardı kullanarak iletişim kurar. Karttaki çip veya işlemci, kart okuyucunun eriştiği verileri içerir. Karttaki işlemci, kartın verileri tutmasını, iletmesini ve korumasını sağlayan temel bir işletim sistemi (OS) içerir.

Kart okuyucu, bir ağ bağlantısı üzerinden akıllı karttan veriyi hedeflenen varış noktasına, genellikle bir ödeme veya kimlik doğrulama sistemine iletir.

Akıllı kart

Akıllı kartların kullanım alanları

Akıllı kartlar genellikle hızlı ve güvenli işlemler sağlaması gereken uygulamalarda kullanılır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumda kullanılabilirler:

  • Kredi kartlarında
  • Diğer ödeme kartları türlerinde
  • Kurumsal ve resmi kimlik kartlarında
  • Toplu taşıma ücreti ödeme kartlarında
  • Elektronik pasaportlar ve vizeler gibi e-belgelerde kullanılmaktadır.

Akıllı kartların avantajları

  • Daha güçlü güvenlik Akıllı kartlar, verileri uzaktan bağlantı olmadan doğrudan işleyebilen mikroişlemciler içerdiğinden manyetik şeritli kartlardan daha yüksek düzeyde güvenlik sağlar. Yalnızca hafızalı akıllı kartlar bile daha güvenlidir çünkü geleneksel manyetik şeritli kartlardan daha fazla kimlik doğrulama ve hesap verisi depolayabilirler. Akıllı kartlar, manyetik şeritli kartların aksine elektronik parazitlere ve manyetik alanlara karşı genellikle güvenlidir.
  • Bilgi kalıcılığı: Bilgi bir akıllı kartta saklandıktan sonra kolayca silinemez veya değiştirilemez. Bu nedenle akıllı kartlar, çoğaltılmaması gereken değerli verileri depolamak için iyidir. Bununla birlikte, bir karttaki uygulamalar ve veriler güvenli kanallar aracılığıyla güncellenmektedir. Böylece bir güncelleme gerektiğinde kartı verenlerin yeni kartlar vermesi gerekmez.
  • Çoklu kullanımlar: Akıllı kart sistemleri, kullanıcıların tek bir akıllı kart ile birden fazla hizmete erişmesini sağlar.
Akıllı kart

Akıllı kartların dezavantajları

Kartların birçok avantajı olsa bile, aşağıdakiler de dahil olmak üzere dezavantajları da vardır:

  • Maliyet: Kartlar ve akıllı kart okuyucuların maliyeti daha yüksektir.
  • Uyumluluk Tüm akıllı kart okuyucuları, her tür akıllı kartla uyumlu değildir. Bazı okuyucular, veri depolama ve için standart olmayan protokoller kullanır. Bazı akıllı kartlar ve okuyucular, diğer okuyucularla uyumlu olmayan özel yazılımlar kullanır.
  • Güvenlik açıkları: Akıllı kartlar birçok uygulama için güvenlidir, ancak yine de belirli saldırı türlerine karşı savunmasızdırlar. Örneğin çipten bilgi kurtarabilen saldırılar akıllı kart teknolojisini hedef almaktadır. 

Akıllı kart teknolojisi ve uygulamalarının geleceği

Bu kartlar ödeme kartı endüstrisinde ve iş uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimlik doğrulama için parolalara yaygın bir alternatif olmaları muhtemeldir. Standart, cüzdan boyutundaki akıllı kartın daha küçük bir alternatifle değiştirilmesi de muhtemeldir. Finans sektörü değiştikçe akıllı kart kullanımları ve uygulamaları da değişecek.